Wat kunnen Europa en zeehavens voor elkaar betekenen? - Hoofdinhoud
in Nieuws
Langs de Europese kusten bevinden zich meer dan 1200 commerciële havens. Ook langs de Europese binnenwateren bevinden zich honderden havens. Deze havens zijn stuk voor stuk van essentieel belang. 90% van onze internationale handel en 40% van de intra-Europese handel verloopt immers via deze havens. De havens vormen een cruciale motor van de Europese economie en hebben een grote maatschappelijke betekenis.
De gevolgen van de economische crisis worden tastbaar. Ook voor de Europese havens. De (internationale) vervoersstromen zullen op termijn echter weer flink aantrekken. Stil zitten, is dan ook geen optie. Als we onze concurrentiepositie willen behouden en de verwachte groei goed willen opvangen, moeten we nu inzetten op sterke en efficiënte havens. Het (blijven) aanbieden van betrouwbare diensten tegen redelijke prijzen is natuurlijk als eerste van belang. Daarnaast zijn innovatieve concepten welkom en moeten bestaande obstakels met voorrang worden aangepakt.
Er zijn bijvoorbeeld aanzienlijke verbeteringen mogelijk als het gaat om de achterlandverbindingen. De verdere ontwikkeling van het trans-Europese vervoersnetwerk is in dat opzicht belangrijk. Het moet tegelijkertijd echter wel duidelijk zijn dat de Europese Commissie in deze niet over een bos met toverstokken beschikt. En dat geldt helaas ook voor het Europees Parlement. De EU-lidstaten zullen er dan ook alles aan moeten doen om nut en noodzaak van goede achterlandverbindingen hoog op de nationale politieke agenda te zetten.
Verder is er de afgelopen jaren een aanzienlijke hoeveelheid natuur- en milieuwetgeving geïntroduceerd. De tenuitvoerlegging van deze wetgeving levert de nodige problemen op. Zo zijn de verschillen tussen de EU-lidstaten groot. Dit verstoort niet alleen het level playing field maar levert ook de nodige rechtsonzekerheid op. Richtsnoeren om dit tegen te gaan worden in tweede helft van 2009 verwacht. Eenzelfde pleidooi is trouwens van toepassing op het fenomeen staatssteun. Duidelijkheid, als het gaat om staatssteun, is meer dan ooit gewenst!
Meer in het algemeen kan worden gesteld dat we over een ambitieuze Europese agenda beschikken. De komende jaren zal er ook volop aandacht zijn voor de vereenvoudiging van procedures, het terugdringen van de administratieve lasten, de ontwikkeling van het e-maritime programma, de inzet van geavanceerde technologieën, het zoeken van een balans als het gaat om veiligheid versus toegankelijkheid en ga zo maar door.
Tot slot is het uiteraard van groot belang om te allen tijde de ontwikkelingen op mondiaal niveau goed in de gaten te houden. De Europese concurrentiepositie in de uitverkoop zetten, is simpelweg geen optie. Handelsland Nederland is daar in ieder geval op geen enkele manier bij gebaat.