Derivaten en ziekenhuis. Niets aan de hand, zei de regering deze week

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op vrijdag 28 september 2012.

Derivaten en ziekenhuis. Niets aan de hand, zei de regering deze week

Ook ziekenhuizen blijken voor vele honderden miljoenen verliezen op derivaten te hebben. Natuurlijk konden we hierop wachten: na woningbouwcorporatie Vestia, na de Vrije Universiteit en na slibverwerkingsbedrijf Noord-Brabant, zouden ook zij komen.

En wachten deed ik niet: meerdere keren heb ik de regering om opheldering gevraagd. Eindelijk kwam woensdag staatssecretaris De Krom met het antwoord. Lees mee wat de regering na maanden weet:

6

Weet u of er instellingen of groepen instellingen in de publieke en semi-publieke sfeer zijn die onverantwoorde risico‟s genomen hebben en daardoor in de problemen gekomen zijn of kunnen komen?

Antwoord 6

Er zijn aanwijzingen dat er in het verleden instellingen zijn geweest die in de problemen zijn gekomen door derivatentransacties. Een bekend voorbeeld daarvan is woningcorporatie Vestia.

Zoals reeds aangegeven bij het antwoord op vraag 5 wordt momenteel binnen het Ministerie van OCW een onderzoek uitgevoerd dat in kaart moet brengen of er instellingen in het MBO en in het HO zijn die door het gebruik van derivaten grote financiële risico‟s lopen. De resultaten daarvan worden half oktober naar buiten gebracht.

De kans dat woningcorporaties nog onverantwoorde risico‟s lopen als gevolg van derivaten lijkt klein, nu de nieuwe strengere regeling per 1 oktober 2012 van kracht wordt. Hierdoor wordt de handelingsvrijheid van woningcorporaties aanzienlijk ingeperkt.

Voor de aangesloten zorginstellingen bij het Wfz is deze kans eveneens klein, aangezien het Waarborgfonds strenge eisen stelt. Met betrekking tot de overige zorginstellingen is niets bekend.

Dat antwoord in volstrekt onvoldoende en daarom heb ik gisteren samen met 9 partijen versneld opheldering gevraagd in de Tweede Kamer

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Omtzigt.

De heer Omtzigt (CDA):

Voorzitter. Gisteren hebben wij gerappelleerd op de Kamervraag aan de minister van Sociale Zaken over de precieze omvang van de derivatenpositie per instelling van de publieke en semipublieke sector: onderwijs, zorg, gemeenten en staatsbedrijven. Daarop hebben wij gehoord dat het nu in ieder geval bij de woningcorporaties allemaal bekend is wat de derivatenpositie is en wat de risico's zijn. Over het onderwijs horen wij het in oktober. Over de zorg hebben wij werkelijk geen idee hoe veel risico wij met ons allen lopen. Graag zouden wij met spoed een brief van het kabinet ontvangen, dus van de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Financiën, van BZK, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de precieze omvang van de derivatenpositie in de instellingen van de publieke en semipublieke sector. Het gaat om miljarden. Dit verzoek doe ik mede namens collega's Madlener, Ulenbelt, Verhoeven, Schouten, Klaver, Dijkgraaf, Thieme en Krol.

De voorzitter:

Ik stel voor om het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Want de onderste steen moet boven. Indien instellingen dus echt ongedekt derivaten gekocht hebben en daarmee zwaar gespeculeerd hebben, dan dient de overheid in te grijpen.