Publieke omroepen verliezen monopolie programmagegevens
Een voorstel van Anouchka van Miltenburg (VVD) en Boris van der Ham (D66) om het monopolie op programma-informatie te doorbreken heeft een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer.
Monopolie
Het vrijgeven van de programmagegevens zal ertoe leiden dat de omroepen hun monopolie op de tv-gidsen verliezen. Van Miltenburg: ”De publieke omroep wordt betaald uit belastinggeld en gegevens daarover moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Tot nu toe had de publieke omroep een monopolie, wat niet eerlijk is voor marktpartijen. Door dit voorstel kun je nu ook ruim van te voren digitale televisie programmeren. De beschikbaarheid over elektronische programmagegevens levert hiermee ook winst op voor de kijker.” Van Miltenburg en Van der Ham willen wel dat de omroepen een vergoeding moeten krijgen voor de kosten die ze maken voor het verstrekken van de gegevens.
Draagvlak
Van der Ham: “Met dit voorstel zal duidelijk worden welke omroepen op echte steun van de kijker kunnen rekenen, en welke kunstmatig in stand worden gehouden door een aantrekkelijk omroepblad. Oude omroepen konden leden aan zich binden door gidsen uit te geven en nieuwe omroepen begonnen daarmee op een achterstand. Met dit voorstel komt aan deze ouderwetse situatie een einde.” De indieners van het amendement wijzen erop dat omroepen als BNN en Max ook draagvlak hebben gecreëerd zonder het hebben van een gids.
- 1.Uit de journalistiek afkomstige VVD-politica die na een succesvolle periode als 'gewoon' Kamerlid een teleurstellend Tweede Kamervoorzitschap kende, dat zij voortijdig moest beëindigen. In de periode 2003-2010 was zij een energiek woordvoerster zorg, media en medische ethiek, die bijvoorbeeld bij de behandeling van de Wet maatschappelijke ondersteuning goede inbreng had. Werd in 2010 dan ook vicefractievoorzitter. Kreeg als Kamervoorzitter (sinds eind 2012) kritiek op een soms te krampachtige en formalistische wijze van leiden en trad af na een relletje rond vernietigde documenten. Had als voorzitter een groot aandeel in de viering van 200 jaar Staten-Generaal. Bleef na haar aftreden nog anderhalf jaar woordvoerder emancipatiebeleid.