Vergrijzing is een kans en uitdaging voor de samenleving

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op maandag 24 september 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Europees Jaar van actief ouder worden en solidariteit tussen generaties

“In 1990 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 1 oktober uitgeroepen tot ´Internationale Dag van de Ouderen´. De VN beoogde hiermee de zorg voor ouderen wereldwijd te verbeteren en te strijden tegen de uitsluiting en eenzaamheid die ouderen bedreigen. Op veel plaatsen in Nederland en ook in Brabant wordt sindsdien op een of andere manier elk jaar deze ´Dag van de Ouderen´ gevierd”, zo stelt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij was van 1991 tot 2004 als gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant nauw betrokken bij een vernieuwend en activerend ouderenbeleid met als thema ‘Vitaal grijs’. Als lid van het Europees Parlement is Van Nistelrooij mede-initiatiefnemer van het ‘Europees Jaar van actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties’ in 2012.

Terugdringing van sociale uitsluiting van ouderen

“Het thema van dit Europees Jaar laat zien dat er in de afgelopen twintig jaar veel veranderd is in onze kijk op ouder worden. Lag in 1990 nog veelal het accent op de zorg voor ouderen en het voorkomen van eenzaamheid, in 2012 zijn we ons meer bewust van de kansen en mogelijkheden voor ouderen om actief aan de samenleving deel te nemen”, zegt Lambert van Nistelrooij.

De Europese Unie stelt zichzelf voor een aantal uitdagingen:

· Ouderen stimuleren om langer te blijven werken en het terugdringen van het vroeg met pensioen gaan;

· Het terugdringen van sociale uitsluiting van ouderen door het stimuleren van actieve deelname aan de samenleving;

· En het verbeteren van de gezondheid van ouderen.

In actie komen

Uit een onlangs door de Unie KBO gehouden landelijk onderzoek blijkt dat 71% van de ouderen vindt dat in Nederland te weinig gebruik gemaakt wordt van de kennis en kunde van ouderen. Van Nistelrooij zegt in reactie daarop: “Het is schrijnend dat we nog steeds niet optimaal gebruik maken van de kennis en ervaring van ouderen. Hier ligt een grote uitdaging voor de samenleving. Tegelijk mogen we ook vaststellen dat veel ouderen middels vrijwilligerswerk, mantelzorg en kinderopvang een hele grote bijdrage leveren aan de samenleving. En al gaat het hier niet om betaald werk, het is wel werk dat economisch van groot belang is”.

Van Nistelrooij is vanuit de EVP-fractie/CDA in het Europees Parlement woordvoerder in de commissie voor regionale ontwikkeling en vicevoorzitter van de werkgroep ‘Vergrijzing en intergenerationele solidariteit’. “In deze functies ben ik nauw betrokken bij de vraag hoe de Europese Unie van vergrijzing een kans kan maken. Ik noem dit de verzilvering van onze economie. Ik ben nauw betrokken bij de organisatie van een landelijk symposium in het provinciehuis in Den Bosch op donderdag 11 oktober met als thema ‘Ouderen in actie!?’. Van ouderen wordt verwacht dat ze in actie komen. Ik zie daartoe veel kansen op plaatselijk niveau, in dorpen en steden. Zo is met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) omtrent zorg en welzijn veel zeggenschap en budget bij de gemeenten gelegd. Dicht bij huis kunnen passende oplossingen worden gevonden. Vrijwilligerswerk speelt daarbij, samen met de lokale zorginstellingen, een grote rol”,vindt de in Nuland geboren en getogen Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.

Eindhoven Showcase

Van Nistelrooij was in 2007 in het Europees Parlement als woordvoerder ook nauw betrokken bij de EU-programma’s voor langer zelfstandig thuis wonen. De resultaten van die programma’s zullen op 25 en 26 september a.s. tijdens het internationale AAL FORUM gepresenteerd worden in het Evoluon (zie foto) in Eindhoven. AAL (Ambient Assisted Living) beoogt het gebruik van slimme technologie in de eigen omgeving die gemak en ondersteuning kunnen bieden. Voorbeelden hiervan zijn het op afstand bedienen van apparatuur, ondersteuning van reizen en vervoer met navigatiesystemen, het inzetten van sociale media voor het onderhouden van sociale contacten en het ondersteunen van mantelzorgers. In het AAL-programma wordt gewerkt aan slimme oplossingen die specifiek gericht zijn op de wensen en behoeften van ouderen en hun netwerk. Producten en diensten die helpen om zo lang mogelijk actief en gezond te blijven. Het AAL FORUM is een internationale ontmoetingsplek van mensen die zich bezighouden met de ontwikkeling van deze producten en diensten. Met de provincie Noord-Brabant is Van Nistelrooij heel blij dat dit AAL FORUM dit jaar in Brabant plaats vindt. Immers door nauwe samenwerking van kennisinstituten en bedrijven is Brainport Eindhoven uitgegroeid tot een van de slimste regio´s in Europa.

Van Nistelrooij tot slot: “Ik nodig mensen in Brabant graag uit hun gedachten over het thema van het Europees Jaar ‘Actief ouder worden en solidariteit tussen generaties‘ aan mij te doen toekomen. Ik wil graag uw mening over dit thema horen en ook uw visie op de vergrijzing van de samenleving. U kunt mij mailen: lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu

door Carla Metz