Woensdag 30 maart 2011

Met dank overgenomen van H.C.M. (Henk) Krol i, gepubliceerd op woensdag 30 maart 2011.

Niet meer zeuren over geld

In de trein van Eindhoven naar Best stapt er een mij wildvreemde heer op me af: “Alstublieft, hier heeft u mijn tientje”.

Ik kijk hem verbaasd aan. “Waar heb ik dat aan te danken?”

“Ik lees net op de voorpagina van Sp!ts dat u nog met een enorme schuld zit na 16 jaar strijd voor de openstelling van het huwelijk. Ik ben dan wel geen homo, ben getrouwd met een vrouw en heb drie kinderen, maar ik vind dat uw stichting goed werk heeft verricht. Daarmee is ook Brabant mooi op de kaart gezet. Fijne dag vrijdag.”

Nog voor ik hem kan bedanken, loopt hij door. De trein remt. We rijden de tunnelbak bij Best in en ik moet uitstappen. Op een bankje verderop in de coupé ligt de Sp!ts van vandaag. Op de voorpagina lees ik: “Henk Krol wil tientje van homostellen”.

Ik herinner me het telefoongesprek met de journalist van dit gratis dagblad. Hij wilde weten hoeveel subsidie er nodig was voor de 16-jarige strijd van de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Hij was verbaasd toen ik hem vertelde dat we daar nooit een cent subsidie voor hadden aangevraagd. In mijn naïviteit dacht ik destijds dat de mensen - als ze eenmaal het recht zouden krijgen om te trouwen - wel een steentje zouden willen bijdragen. Met de kennis van nu was dat toen kennelijk een domme gedachte.

Per jaar slurpte die strijd al snel 30 tot 50.000 euro aan juridische adviezen op. Tel daarbij de vele brieven aan alle gemeentes, het lobbywerk in de richting van Kamerleden en andere politici, de enquêtes en wetenschappelijk studies, het voorlichtingsmateriaal en oneindig veel reiskosten. De vele uren niet eens meegerekend.

Ruim de helft van al die kosten is opgehoest door de Gay Krant of werd betaald door de adviseurs van de stichting. Toch is er altijd nog een restschuld van bijna drie ton. Als je dan weet dat er inmiddels 30.000 mensen gebruik hebben gemaakt van het opengestelde huwelijk dan is dat dus een tientje per persoon.

“Stel nu eens dat elk huwelijkspaar dat nu wél kan trouwen en vroeger niet een collectebusje zou neerzetten tijdens de receptie en alle gasten zouden 50 cent doneren, dan waren we uit die problemen”, zo filosofeerde ik tegen de Sp!ts-journalist. En hij maakte er vervolgens een coververhaal van.

Aangekomen op kantoor hoorde ik dat nog 12 journalisten teruggebeld wilden worden. Een van hen, een medewerker van GeenStijl nam die moeite niet. Die schrijft dat ‘Henkie Penkie Spermatankie en porno-ondernemer Henk Krol zou hebben geroepen: “Lalala GELD!”

Blijven lachen, over twee dagen is het feest. We vieren dan dat lesbo- en homoparen desgewenst kunnen trouwen en dat dit Brabantse idee inmiddels uitwaaiert over heel de beschaafde wereld. Dat is zo leuk dan je niet moet zeuren over geld.