Eurocommissaris Kroes ondermijnt netneutraliteit

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op maandag 10 september 2012, 12:32.

Eurocommissaris i Kroes geeft ruim baan aan het voorstel van Europese telecombedrijven voor een tolweg op internet. Dit voorstel ondermijnt de netneutraliteit en verdient een duidelijke afwijzing. De Nederlandse regering moet in Brussel gaan knokken voor netneutraliteit, vindt GroenLinks i.

In juni diende een groep Europese telecomaanbieders, waaronder KPN, een voorstel in bij de Verenigde Naties i om aanbieders van informatie en diensten op internet, zoals Google en Twitter, voortaan te laten betalen voor de doorgifte van hun bits en bytes. Zij zouden ook voorrang kunnen kopen. Met dit voorstel legt de European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO) de bijl aan de wortel van het open internet. Het geeft telecomproviders een vrijbrief om bepaalde websites of diensten af te knijpen of te blokkeren, wanneer deze niet willen of kunnen betalen. De mogelijkheid voor rijke internetbedrijven om via de 'tolweg' voorrang te kopen benadeelt concurrerende start-ups en zet een rem op innovatie.

GroenLinks trok zowel in Brussel als in Den Haag aan de bel. De antwoorden van Neelie Kroes i op twee series vragen van Europarlementariër Judith Sargentini i zijn vaag maar onheilspellend. "Door het onderscheid tussen 'beheerde diensten' en 'best effort'-internet te benadrukken neemt Kroes het voorstel van de telco's voor een snelle tolweg naast het bestaande internet feitelijk over", constateert Sargentini. "In de pers pleit zij bovendien voor 'commerciële onderhandelingen' waar 'alle spelers in de waardeketen' - lees: de telco's - van zouden moeten profiteren."

Sargentini vervolgt: "Kroes lijkt meer oor te hebben voor Alcatel-baas Ben Verwaayen en diens telecomklanten dan voor het Europees Parlement i. Dat betekent dat de VN-top van december in Dubai het einde van de netneutraliteit kan inluiden. Ik ga er alles aan doen om het Europarlement hiertegen te mobiliseren."

Vooral Nederland, dat de netneutraliteit dit jaar bij wet vastlegde, heeft veel te verliezen, onderstreept GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed i. "Minister Verhagen nam duidelijk afstand van het voorstel van ETNO, toen ik hem daarover in juni vragen stelde. Hij moet nu in Brussel gaan knokken voor netneutraliteit. Dubai mag niet de moker worden waarmee de grote telecombedrijven de Nederlandse wet slopen."