Een flinke steun in de rug voor sportverenigingen en muziekverenigingen #2

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op maandag 20 augustus 2012.

Sportverenigingen en amateursportverenigingen zijn volgens de regering geen “goed doel”. Dat zijn professionele en gesubsidieerde orkesten wel, net als bijvoorbeeld musea.

Dat maakt een verschil: giften zijn niet aftrekbaar. Bij de geefwet, die mensen moet stimuleren om aan maatschappelijke doelen geld te geven, heeft het CDA een wetswijziging voorgesteld. Bij elk lustrum mag een club een steunstichting oprichten voor een speciaal doel. Denk hierbij aan de renovatie van een accommodatie, nieuwe instrumenten of uniformen.

Giften aan die steunstichting zijn aftrekbaar van de belasting, zowel voor burgers als voor bedrijven. Daarmee worden ze gelijk behandeld aan ANBI’s, erkende goede doelen.

Pas in juni publiceerde staatssecretaris Weekers de precieze regels waaraan zo’n steunstichting moet voldoen.

Aanstaande vrijdag richt “WS Twente” (Watersport, zwemmen en waterpolo) de eerste steunstichting van Nederland op. Doel is een beweegbare keerwand in het zwembad te realiseren.

Hierbij een paar links

De uitnodiging (en de uitnodigingskaart)

Persbericht

site belastingdienst over de steunstichting

Ik zal mijn best doen om zo spoedig mogelijk de statuten van een steunstichting beschikbaar te maken, zodat het voor elke club in Nederland een fluitje van een cent is om hier gebruik van te maken.