Belofte maakt schuld

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) SpekmanĀ i, gepubliceerd op vrijdag 17 augustus 2012, 16:32.

Komende week is de laatste kans om de langstudeerboete voor studenten ongedaan te maken. Wie een jaar vertraging oploopt bij zijn studie moet anders komend jaar een boete van 3000 euro betalen. Studenten hebben geen 3000 euro op de plank liggen. En heel veel van hun ouders ook niet. Studeren in deze tijd is al duur. Kamers zijn duur, het collegeld is hoog en de studiefinanciering is zeker geen vetpot. En daar komt deze boete voor studeren nog eens bovenop.

Dom beleid, want de kans dat studenten nu gaan afhaken is groot. Dit terwijl investeringen in het onderwijs zich juist altijd terug verdienen. Daarom wil de PvdA hier komende week een spoeddebat over waarvoor de Kamer terug komt van reces

Afgelopen week was ik op bezoek bij Jan van de Stigchel. Jan werd geboren in 1913 in Dordrecht in een gezin waar grote armoede was. Een gezin waar het bijna onmogelijk was om door te leren. En doorleren in die tijd betekende een opleiding doen na de lagere school.

Jan zijn lot leek vast te liggen, na de lagere school zou het onderwijs op houden. Gelukkig stak de hoofdmeester daar een stokje voor en mocht Jan van de Stigchel naar de mulo. Voor zijn ouders een groot financieel offer, niet vanwege de kosten, maar omdat Jan nu nog geen geld zou gaan verdienen met een baantje. Op zijn 16de was hij klaar met zijn opleiding, via avondstudie kwam hij verder en werd uiteindelijk directeur van een bedrijf en locoburgemeester van zijn gemeente. Doorleren was de investering dus meer dan waard.

En eigenlijk is het nog steeds zo. Mensen met een goede opleiding kunnen niet alleen meer betekenen voor zichzelf maar juist ook voor de samenleving. Ze zijn in staat om ons land met zijn haperende economie weer op gang te krijgen. Bezuinigen op onderwijs is dus het domste wat je kunt doen.

Inmiddels is niet alleen de PvdA overtuigd van de onzinnigheid van de langstudeeerboete, ook een meerderheid van de Tweede Kamer wil het niet meer. Toch wil staatssecretaris Zijlstra dit doorzetten. Ik reken op alle andere partijen die hier tegen zijn dat we hier een stokje voor gaan steken. Zodat zal blijken dat dit voor hen geen holle campagnepraat was, maar een belofte aan al die studenten. Belofte maakt schuld tenslotte.