Sinds het Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet in 2005 staat ons land in Brussel bekend als eurosceptisch. Hoe anders was dat in de jaren '80 en '90, toen Nederland nog één van de meest ijverige pleiters was voor méér Europese samenwerking?
Zijn we uit elkaar gegroeid of is er sprake van Babylonische spraakverwarring? Bouwen we nog steeds aan een Europa van vrijheid, vrede en voorspoed of ontwikkelt het Europees project zich tot een 'EUSSR' zoals eurosceptici schertsend beweren?
Wybe Douma i en Steffen van der Velde (Asser Instituut i) schetsten wat voor een beeld Nederland en de EU op dit moment van elkaar hebben. Daarna gingen zij onder leiding van Sjerp van der Vaart met Leonoor Kuijk (Trouw), Europarlementariër Hans van Baalen i en de zaal in debat.
Het doorprikken van de mythes over Europa is van groot belang. Daarover waren vrijwel alle aanwezigen het bij het debat 'Nederland en Europa: van koploper naar dwarsligger?' het eens. Hoewel de mythes over de EU zelden overeenstemmen met de feiten, beïnvloedden ze namelijk wel sterk het anti-gevoel dat mensen bij EU hebben. En of het nu leuk is of niet, gevoelens tellen ook. Een hardnekkige mythe die bijvoorbeeld steeds de kop weer opsteekt is de 80%-mythe.