Nederland moet nek uitsteken voor stevig wapenhandelsverdrag
GroenLinks wil dat Nederland zich binnen de Verenigde Naties (VN) inzet voor een goed verdrag over wapenhandel. Het conceptverdrag, waarover in New York tot vrijdag wordt onderhandeld toont zoveel mazen dat controle over wapenhandel zo lek blijft als een mandje, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed. Er vallen nog veel teveel typen wapens buiten het verdrag en er is niks geregeld over de handel in traangas, kogels en ander munitie.
El Fassed: “We zien overal de gevolgen van ongecontroleerde wapenhandel. Ik wil een kogelvrij verdrag. In landen als Syrie, Bahrein en Egypte zijn tanks, pantservoertuigen, traangas en munitie ingezet om de roep om vrijheid tot zwijgen te brengen.”
De tekst die vrijdag uit de printer in het VN-gebouw komt, moet robuust zijn. Een wapenhandelsverdrag dat geen verandering teweeg brengt en de ongebreidelde handel in wapens niet onder controle brengt heeft weinig zin. De Kamer stuurde Nederland met een veel strengere opdracht op pad. El Fassed kreeg een motie aangenomen waarin Nederland gevraagd wordt traangas, munitie, kogels en censuurtechnologie op te laten nemen in het verdrag.
El Fassed: “Er is weinig tijd om de tekst van het verdrag aan te scherpen. De Nederlandse delegatie moet nu een helder standpunt laten horen. Liever geen verdrag dan een zwak verdrag.”
De onderhandelingen vinden plaats op basis van consensus. Volgens El Fassed is het belangrijk dat aan het eind van deze week een stevig verdrag ligt dat voor stemming voorgedragen kan worden aan de Algemene Vergadering van de VN.
- 1.In Vlaardingen geboren zoon van een Palestijnse vader, die twee jaar als Tweede Kamerlid voor GroenLinks woordvoerder was op het gebied van buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, Europese samenwerking en defensie. Hij werkte daarvoor onder meer als lobbyist en campagneleider bij organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten, zoals Oxfam Novib en Oxfam International. Had bijzondere belanstelling voor digitale vrijheid en gebruikte zelf veelvuldig twitter. Na zijn Kamerlidmaatschap was hij directeur van Open State Foundation, dat zich richt op digitale transparantie en open data. Sinds juli is hij hoofd Public Policy Google in Nederland. Daarnaast is hij lid van de Raad van Toezicht van BNNVARA.