Derivaten: wie bezit ze eigenlijk. Debat graag snel

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op maandag 23 juli 2012.

De pensioenfondsen hebben zich ingedekt tegen lage rentes. Daarvoor hebben ze derivaten gekocht en die zijn maar liefst 44 miljard euro waard bleek in Maart.

Dan heeft iemand anders dus de tegenovergesteld derivatenpositie stelde ik toen droogjes vast en die moet dus 44 miljard betalen. Zo werkt dat met derivaten. Dat kunnen partijen in Nederland en in het buitenland zijn en het kan ook een zakenbank zijn die zelf derivaten verkocht heeft zonder het tegenpartij risico af te dekken.maar wie?

Eerst kwamen de woningbouwcorporaties zoals Vestia uit de kast. Let wel: dat deed Vestia toen het met de rug tegen de muur stond. Verlies aldaar: dik €3 miljard.

Vragen aan de regering leverden niet echt bruikbare antwoorden op. Onduidelijk blijft wie nu het risico loopt.

Recentelijk kwamen slibverwerking Brabant en een aantal universiteiten uit de kast met misschien honderden miljoenen verlies.

Blijft natuurlijk wel 35 miljard verlies over. daarop zit iemand en die zegt niets. dat is zorgelijk in de huidige economische omstandigheden.

Daarom heb ik twee keer vragen gesteld aan de regering en al in April een kamerdebat aangevraagd. Daarvoor had ik nota bene een meerderheid in de Kamer achter mij staan.

Maar ja, de wachtlijst he? eerst wat dierenleed, want debatten gaan natuurlijk wel op volgorde van binnenkomst, niet op volgorde van belang.

Nu staat he debat over derivaten wel bovenaan de lijst na de verkiezingen

Een extra reden om dan in de kamer te zitten voor mij, want ik wil graag weten waar het probleem zit. Dat kan dan het begin van een oplossing zijn.

En misschien willen partijen de komende weken wel vrijwillig uit de kast komen. Graag!