Huren onbetaalbaar door plannen D66

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op woensdag 4 juli 2012.

Huren onbetaalbaar door plannen D66

D66 vindt dat huurders die 1900 euro netto per maand verdienen niet meer in aanmerking moeten komen voor een sociale huurwoning. Deze groep is als het aan D66 ligt aangewezen op woningen die duurder zijn dan 654 euro. Met een bescheiden beurs van 1900 euro per maand kan je dat helemaal niet betalen. Huren wordt zo onbetaalbaar. De Partij van de Arbeid komt juist op voor huurders.

D66 herhaalde haar voorstel gisteren bij het uitkomen van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over wonen. Eerder ging de partij nog uit van een grens van 43.000 euro bruto per jaar. D66 verlaagt de grens nu naar 33.000 euro bruto. Deze grens geldt voor zowel voor een- als tweeverdieners.

De partij leeft op een andere planeet. Politieagenten, verpleegsters, onderwijzers of chauffeurs kunnen die rekening nooit opbrengen. Het is markt, markt, markt bij D66. Over betaalbaarheid hoor je de partij helaas nooit.

Ook de koopmarkt is geen alternatief voor deze inkomens omdat zij te weinig verdienen om een hypotheek van de bank te krijgen. Hun enige optie is dan de commerciële huurmarkt, maar dat is lang niet altijd een optie. Daar liggen de huren vaak veel te hoog. In veel gebieden worden bovendien geen huurwoningen door marktpartijen gebouwd, zoals in het Groene Hart en in krimpgebieden.

Eerder steunde D66 al plannen van het kabinet om de huren van een vrijkomende woning met 120 euro per maand te verhogen in ruim 140 gemeenten in Nederland. D66 steunde tevens de bezuinigingen op de huurtoeslag van dit kabinet. Van het sociale karakter van de partij is weinig meer over.

De PvdA komt juist op voor huurders. Zo willen we dat er de komende jaren veel goede huurwoningen worden bijgebouwd, houden lagere inkomens hun huurtoeslag, en om scheefwonen aan te pakken bepleiten we een extra huurverhoging voor mensen met een hoger inkomen. Een cruciaal verschil tussen D66 en de PvdA, zeker in tijden van een op slot zittende huizenmarkt.