PvdA vindt Vestia deal met banken onvoldoende - Huurders betalen de rekening - Hoofdinhoud
Persbericht
Embargo 3 juli 07.00 uur
PvdA vindt Vestia deal met banken onvoldoende
Huurders betalen de rekening. Groot verlies aan investeringen dreigt.
Huurders door heel Nederland betalen per huishouden tenminste 300 euro mee aan het Vestia debacle. ‘De rekening komt bij huurders die er part noch deel in hadden’, aldus Jacques Monasch, PvdA-woordvoerder Wonen in de Tweede Kamer.
Het Vestia-debacle heeft te grote negatieve financiële gevolgen voor huurders en de corporaties in Nederland. ‘Investeringen blijven uit omdat geld in de ‘Vestia-put’ moet worden gestort. Dat geld had gebruikt moeten worden om woningen energiezuiniger te maken en zo de woonlasten voor huurders te verlagen’, aldus Monasch.
De minister heeft een Nationaal Programma Rotterdam-Zuid ondertekend. Met het Vestia-debacle komen de doelstellingen van dit programma in gevaar. De PvdA is van mening dat deze taak, zoals de minister wil, nu bij corporaties elders in het land te leggen, ‘niet de juiste weg is’. De PvdA wil van de minister weten of hier geen Rijkstaak ligt. Monasch: ‘Eerder pleitte de PvdA als samen met het CDA om een Stads- en Dorpsvernieuwingsfonds. De door de Kamer aangenomen motie heeft de minister nog steeds niet uitgewerkt’.
De bijdrage van de banken is ook veel te mager. ‘De banken hebben deze onverantwoorde deals gesloten. Dat erkent de minister, maar laat het gedrag van de banken op haar beloop door alleen in de toekomst het gedrag van de banken te onderzoeken’. Monasch: ‘De banken moeten veel meer op de blaren zitten’. Het is onduidelijk in welke mate de banken bijdragen aan het Vestia-debacle ‘anders dan het mogelijk afzien van margin calls’, aldus Jacques Monasch.
De PvdA wil dat de minister ook in overleg treedt met institutionele beleggers, zoals de pensioenfondsen om vreemd kapitaal te kunnen aantrekken. Daar staat overdracht van bezit tegenover. Zo zou door het bezit van Vestia onder te brengen in een separate woningcorporatie vreemd vermogen binnengehaald kunnen worden. Met instandhouding van de Woningwet kan de staatsgarantie vervallen, het beheer bij de corporatie blijven en de financiële sturing bij het nieuwe bestuur van de nieuwe corporatie worden ondergebracht.