Ontbinding Martijn goed nieuws voor de rechtstaat

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op woensdag 27 juni 2012.

Ontbinding Martijn goed nieuws voor de rechtstaat

De rechter heeft vandaag de pedofielenverenging Martijn per direct ontbonden. Het CDA en de ChristenUnie zijn blij dat de rechter hiermee duidelijk een breed gedeelde norm in onze samenleving handhaaft: van kinderen blijf je af en je praat sex met kinderen en baby's niet goed. Voor een vereniging die dit goedpraat en zelfs promoot is dus geen plek. Te meer daar vele (oud) leden in die vereniging zich ook schuldig hebben gemaakt aan zedendelicten met minderjarigen.

Het heeft wel te lang geduurd. Maandenlang zag minister Opstelten (VVD), normaal toch wel bereid tot snelle en grondige handhaving, geen reden om tot vervolging over te gaan. Op kamervragen antwoordde hij simpelweg dat dit juridisch geen kans had. Pas na stevig aandringen door onder meer Madeleine van Toorenburg (CDA) en op de dag dat Pieter Omtzigt (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) een initiatiefwetsvoorstel aankondigden om bepalingen van het verdrag van Lanzarote beter in de wet te verankeren en zo gemakkelijker pedoverenigingen te kunnnen verbeiden, ging het Openbaar Ministerie over tot het vragen van ontbinding van de vereniging.

Het CDA en de ChristenUnie is hierover zeer tevreden: de huidige wetgeving blijkt toch meer handvatten te bieden om op te treden tegen een vereniging als Martijn.

Slob en Omtzigt gaan nu, met een aantal juristen, de uitspraak bestuderen om te kijken of het initiatiefwetsvoorstel gewijzigd moet worden of zelfs overbodig is.

Overigens betekent het ontbinden van de vereniging niet dat de leden van de vereniging Martijn geen pedofiele gevoelens meer hebben en daarover niet zouden kunnen spreken. Dat kan wel degelijk, ook met elkaar, maar niet in een setting waarin de norm is dat het gedrag, dat de rest van de samenleving zeer afkeurt, wordt goedgepraat. Want dat zou de drempel tot misbruik een stuk kleiner kunnen maken en is bijzonder kwetsend voor slachtoffers.

alttekst ontbreekt in origineel bericht

Pieter Omtzigt, CDA

Arie Slob, ChristenUnie