"Obama´s crash course on Europe" in het Europees Parlement

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op woensdag 6 juni 2012, 1:23.

Op woensdag 6 juni hebben 100 Nederlandse en Vlaamse studenten en scholieren op uitnodiging van EP-lid Ria Oomen een ontmoeting met Voorzitter van Rompuy. Zij willen hem hun antwoord te geven op de vraag van Obama wat de EU eigenlijk is. Vorig jaar verzuchtte de Amerikaanse president tijdens een persconferentie dat het wel lijkt of je een "Spoedcursus Europa" nodig hebt om de EU te begrijpen. Als bedenker van het Europaspel Eurocratie nam jurist en auteur Jaap Hoeksma de handschoen op door Obama’s Crash Course on Europe te organiseren.

Het Europaspel Eurocratie

Het Europaspel Eurocratie laat zien dat de EU iets nieuws is. De EU is geen staat en vormt toch een democratie. Tijdens het spel krijgen de spelers vanzelf in de gaten dat de EU niet alleen uit democratische staten bestaat, maar dankzij het Verdrag van Lissabon zelf ook een democratie is geworden. De deelnemers gaan als lijsttrekkers van Europese partijen op verkiezingstournee door de Unie. Ze moeten verkiezingen winnen, uitdagingen afslaan, landen compleet krijgen en coalities smeden. De eerste speler die een gekwalificeerde meerderheid in de Europese Raad heeft, wordt als winnaar van het spel uitgeroepen tot President van de Europese Unie… op voorwaarde dat hij of zij ook over voldoende steun in het Europees Parlement beschikt.

Webpagina voor de Europa Server

Herman van Rompuy zal de scholieren op 6 juni om 11.45 uur in het Europees Parlement begroeten. Zij willen de Voorzitter van de Europese Raad vragen om hun antwoord bij de eerstkomende gelegenheid ook aan President Obama te vertellen. Het luidt: ‘De EU is een Unie van democratische rechtsstaten die zelf ook een op het recht gebaseerde democratie vormt’.

Na de lunch gaan de finalisten in debat met Nederlandstalige EP-leden over hun kijk op de Unie en over mogelijkheden om een uitweg uit de crisis rond de euro te vinden. EP-leden en finalisten gaan ten slotte samen op de foto bij het spel!

De ontmoetingen vinden plaats in het Spinelligebouw, ASP Balcon 01G.