GroenLinks breekt lans voor dierenwelzijn - Hoofdinhoud
Europa moet veetransporten beperken tot maximaal acht uur, zo besloot de milieucommissie van het Europees Parlement op voorstel van Europarlementariër Bas Eickhout. Hij behaalde ook succes met een verbod op dierproeven voor cosmetica en met meer duidelijkheid in supermarkten over het welzijn van dieren. De voorstellen zijn onderdeel van een breed pakket die het dierenwelzijn in Europa moet verbeteren.
“Het is schandalig dat veetransporten nu nog oplopen tot honderd uur”, zegt Eickhout. “We moeten een einde maken aan het gesleep met levende dieren door Europa.”
Veetransporten beperken tot acht uur
Meer dan een miljoen mensen tekenden een petitie die oproept om een eind te maken aan de soms dagenlange transporten van dieren naar slachthuizen. Het Europarlement reageert nu en wil de veetransporten tot maximaal acht uur beperken. Het vraagt aan de Europese Commissie om met wetgeving te komen.
Dierenwelzijn op voedseletiketten
Het is nu in supermarkten vaak moeilijk om te zien hoe de dieren behandeld zijn. Eickhout stelde daarom voor om Europese afspraken te maken om dierenwelzijn op etiketten te vermelden. Hij kreeg steun voor zijn voorstel.
Bij eieren kunnen consumenten al aan het etiket zien hoe de kippen gehouden woerden. We moeten hetzelfde afspreken voor vlees- en zuivelproducten. Boeren die hun dieren beter behandelen dan het wettelijk minimum kunnen op deze manier een premie verdienen en consumenten weten dat hun kipfiletje van een kip komt die onder acceptabele leefomstandigheden opgroeide.
Cosmetica proefdiervrij
Vanaf maart 2013 mogen cosmeticaproducten die getest zijn op dieren niet meer verkocht worden in de Europese Unie. De cosmetica-industrie lobbyt voor uitzonderingen op dit verbod, maar de milieucommissie roept na aandringen van Eickhout de Europese Commissie op om dit niet toe te staan.
“Te vaak worden afspraken die het welzijn van dieren beogen te verbeteren niet nageleefd”, reageert Eickhout. “Kijk naar legbatterijen waarbij kippen minder dan een A4tje de ruimte hebben. Vanaf begin dit jaar is het in heel Europa verboden om kippen in legbatterijen te houden, maar onder andere Nederland houdt zich niet aan die regels. Ik ben blij dat het Europarlement nu ook zegt: afspraak is afspraak.”