Nieuwe documentaire toont plundering van duizenden Palestijnse boeken

Met dank overgenomen van A. (Arjan) El Fassed i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2012.
Arjan El Fassed
Bron: Blog GroenLinks (kamerleden)
 
Arjan El Fassed
Bron: Blog GroenLinks (kamerleden)

arjanelfassed

Op woensdagavond 9 mei was de wereldpremiere van de ‘The Great Book Robbery’ een documentaire die het verhaal vertelt van de roof van 70.000 Palestijnse boeken tijdens het ontstaan van de staat Israel in 1948.

De documentaire is onderdeel van een project (http://thegreatbookrobbery.org) van de Nederlands-Israelische filmmaker Benny Brunner en GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed.

Tijdens de oorlog in 1948 zijn een groot aantal particuliere bibiliotheken van welgestelde Palestijnse families geplunderd. Een deel van de boeken ligt nu in de kelder van Israel’s Nationale Bibliotheek.

Terwijl Palestijnen hun huizen moesten verlaten hebben bibliothecarissen van de Nationale Bibliotheek boeken, manuscripten en bundels ‘verzameld’. Soortgelijke taferen herhaalden zich elders in Jeruzalem, Haifa, Jaffa en Nazareth. In totaal werden 70.000 boeken uit deze Palestijnse particuliere bibiliotheken gehaald. Dit vond plaats in een tijd waarin Palestijnse vluchtelingen moesten plaatsmaken voor de jonge staat Israel waarna dorpen letterlijk van de kaart zijn verdwenen. Het verhaal van de verdwenen en grotendeels vernietigde culturele erfenis is nooit verteld. Duizenden boeken werden vernietigd als oud papier, terwijl de waardevolle exemplaren werden opgenomen in de algemene collectie van Israel’s Nationale Bibliotheek. Zesduizend boeken zijn teruggevonden. Ze werden gecategoriseerd met de letters ‘AP’ (abandoned property/achter gelaten eigendom). De namen van de eigenaren staan erin. Deze boeken liggen in de kelder van de Nationale Bibliotheek.

Sinds 2008 hebben de Nederlands-Israelische filmmaker Benny Brunner en GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed de handen ineengeslagen en gewerkt een project om dit verhaal en deze boeken weer tot leven te brengen.

In de 48-minuten documentaire komen ooggetuigen, betrokkenen en cultuur historici aan het woord die de affaire van deze boekenroof in een historisch-cultureel kader plaatsen. Naast de film is een website waarop een digitale bibiliotheek te vinden is met de boeken, auteurs en namen van de eigenaren. Door middel van de website en de film hopen de initiatiefnemers dat het verhaal van en over de gestolen boeken weer tot leven komt. Het doel is om alle zesduizend boeken in deze digitale bibliotheek te verzamelen. Door informatie over de boeken, de eigenaren, de afkomst, de historisch, culturele en wetenschappelijke waarde brengen zij deze boeken weer tot leven.

Arjan El Fassed: ‘Net zoals je iemand leert kennen door in zijn of haar boekenkast te kijken, kom je door deze boeken ook iets over de mensen te weten. Dit project zit op het spoor van waarheid en verzoening. Nu de kans op een tweestatenoplossing steeds kleiner wordt, is het belang hiervan steeds groter. Verhalen over gedeelde waarden en gedeelde geschiedenis is van groot belang. Elke Israeli en Palestijn zou toegang moeten kunnen krijgen tot deze culturele erfenis.’

De werd tussen 9 mei 2012 en 16 mei 2012 elke dag vertoond op de Engelstalige zender van Al Jazeera International.

http://thegreatbookrobbery.org