Huurstoeslag en kinderopvangtoeslag op verkeerde rekeningen gestort! Wie is verantwoordelijk?

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 1 mei 2012.

De afgelopen weken druppelden een paar klachten binnen over fouten met rekeningnummers bij de belastingdienst/toeslagen en vandaag stond er dan ineens dit bericht op de site:

Achterstand bij verwerking van wijziging rekeningnummers

01-05-2012

Hebt u in de periode december 2011 tot en met maart 2012 uw rekeningnummer gewijzigd met Mijn toeslagen? Dan kan het zijn dat wij deze wijziging nog niet hebben doorgevoerd.

Er is achterstand in de verwerking van deze wijzigingen. Zodra wij de wijziging hebben verwerkt, ontvangt u hierover een brief.

Het klinkt misschien onschuldig, maar is het in zijn geheel niet. De belastingdienst lijkt betalingen maandenlang gecontinueerd te hebben op oude rekeningnummers.

Een paar gevolgen:

  • Iemand meldt dat de kinderen naar een nu failliete kinderopvang gingen. De kinderopvantoeslag (honderden euro’s per maand) wordt rechtstreeks naar de kinderopvanginstelling overgemaakt. Toen het bedrijf sloot, zijn de kinderen naar een andere instelling gegaan en is de belastingdienst gevraagd om het geld onmiddellijk over te maken naar de nieuwe opvang. Het heeft er alle schijn van dat de belastingdienst maandenlang in een failliete boedel gestort heeft.
  • Als de toeslag betaald wordt aan een voormalige partner, die onwillig is, is het een hele tour om de toeslagen terugbetaald te krijgen.

Daarom wil ik zo spoedig mogelijk opheldering van staatssecretaris Weekers (VVD). Want problemen zouden onmiddellijk gemeld worden en volgens het persbericht speelt dit probleem toch al vanaf december 2011. Ook wil het CDA graag dat betrokkenen nu binnen een week een brief krijgen met daarin heel precieze informatie.

En natuurlijk ben ik heel benieuwd of er nog problemen spelen bij het nieuwe ICT systeem van de belastingdienst/toeslagen dat in januari 2012 is ingevoerd. OP 16 mei ontvangen we de voortgangsrapportage. Ik begin te vrezen.

Vragen van het lid Omtzigt aan de staatssecretaris van Financiën

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het bericht “Achterstand bij verwerking van wijziging rekeningnummers” op de site van de belastingdienst/toeslagen, voordat het op de site geplaatst werd of erna? (http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/nieuws/toeslagen/achterstand_bij_verwerking_van_wijziging_rekeningnummers)
  • 2. 
    Hoeveel mensen hebben een wijziging in het rekeningnummer doorgegeven, dat niet verwerkt is in het systeem per 1 mei 2012?
  • 3. 
    Lukt het u alle betrokkenen binnen een week te informeren en hen te benaderen voor het juiste rekeningnummer?
  • 4. 
    Waardoor wordt dit probleem veroorzaakt en wanneer is het voor het eerst opgemerkt door de belastingdienst/toeslagen?
  • 5. 
    Hoe kunnen mensen, die liever hebben dat de betaling van toeslagen wordt stopgezet, zich onmiddellijk melden bij de belastingdienst/toeslagen?
  • 6. 
    Indien de belastingdienst/toeslagen de kinderopvangtoeslag automatisch heeft doorbetaald op de rekening van een failliete kinderopvanginstelling en de ouder heeft tijdig het nummer van de nieuwe instelling opgegeven, waarop de kinderopvangtoeslag moet worden betaald, is de belastingdienst dan aansprakelijk voor de schade? Zo nee, wat had de ouder voor een actie moeten ondernemen? (casus ondershands beschikbaar)
  • 7. 
    Indien de kinderopvangtoeslag is overgemaakt op de rekening van een onwillige voormalige (huwelijks)partner, zal de belastingdienst dan zorgdragen voor de terugvordering?
  • 8. 
    Hoeveel bezwaarschriften van meer dan zes weken oud zijn nog niet afgehandeld voor huurtoeslagen, zorgtoeslagen en kinderopvangtoeslagen?
  • 9. 
    Wilt u de Kamer binnen een week uitvoering en compleet informeren over de gerezen problemen?