Poetin op de proef gesteld - Hoofdinhoud
De mensenrechtenwaakhond Raad van Europa stelt de Russische regering op de proef: zijn de mensenrechten en rechtstaat nu wel of niet gewaarborgd in Rusland? Om dat te onderzoeken deed ik deze week een stevig voorstel in de Raad van Europa.
De Russische advocaat Sergeij Magnitsky stierf na 358 dagen in voorarrest in de gevangenis in 2009: hij werd door acht man doodgeknuppeld. Die hadden daarvoor toestemming van de autoriteiten gekregen, op papier.
Hij had een massieve fraudezaak ontdekt in Rusland en dus werd hij zelf opgepakt. De omstandigheden in de gevangenis waren barbaars te noemen. Na veel internationale kritiek liet president Medvedev een onderzoek uitvoeren door zijn eigen mensenrechtenraad. De conclusies waren vernietigend: het onderzoek naar Magnitsky was bijvoorbeeld gedaan door dezelfde mensen die Magnitsky beschuldigde van fraude. En ook deze raad concludeerde dat Magnitsky waarschijnlijk doodgeslagen was.
Leverde het wat op? Nou, de Russen heropenden de rechtszaak tegen de overleden Magnitsky. Het is zelfs in Rusland ongehoord dat iemand die overleden is, berecht wordt.
Het onderzoek naar de dood van Magnitsky zelf is afgelopen woensdag voor de 12e keer uitgesteld.
Er lijkt sprake van een massieve cover up. Daarom heb ik de Raad van Europa, waarvan ook Rusland lid is, deze week het voorstel gedaan om het onderzoek van de Russen te beoordelen en te onderzoek wat zich er werkelijk heeft afgespeeld.
68 parlementariërs uit 29 landen steunen dit verzoek. Ze komen uit alle politieke groepen en dit is een ongehoord hoog aantal. We zullen er alles aan doen opdat het onderzoek in de parlementaire Assemblee snel van start kan gaan.
Wanneer het presidium (waarvan zeven leden de resolutie ondertekenden) het onderzoek goedkeurt, zal één parlementariër het voortouw nemen. Normaal is dat de initiatiefnemer.
Die kan naar Rusland reizen en inzage vragen in de documenten van deze zaak of een hoorzitting organiseren met betrokkenen en mensenrechtenactivisten. De Russische regering kan voor medewerking kiezen of niet. Maar als ze openlijk tegenwerkt, stuurt zij een heel slecht signaal de buitenwereld in, namelijk dat mensenrechten het regime geen moer schelen. Dat zullen ze willen vermijden.
Eerdere onderzoeken in de Juridische Commissie, waarin ik zit en die dit onderzoek zou moeten uitvoeren, leverden onder andere het bewijs op voor geheime CIA vluchten en gevangenissen in Europa. En voor de handel in organen van politieke gevangenen in Kosovo. In beide gevallen zorgde het onderzoek in de Raad van Europa voor een doorbraak en waren klokkenluiders zeer behulpzaam.
Link resolutie: http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=18232&Language=EN
Link internationale pers:
EU observer: http://euobserver.com/24/116055
Ria Novosti (EN): http://en.rian.ru/russia/20120426/173074274.html
--------------------------------------------------
Coskun Cörüz en ik zijn al ongeveer een jaar bezig met deze zaak
de Kamerbreed aangenomen motie-Cörüz vraagt om een visumban voor mensen betrokken bij de moord
Een aantal gezamenlijke kamervragen, waarop minister Rosenthal vooral ontwijkend antwoordt:
Coskun Cörüz schrijft hierover een rapportage in de OVSE assemblee in juni