Turkse president Gül is van harte welkom in Limburg.

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2012, 1:29.

Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten naar aanleiding van het staatsbezoek van president Gül aan Nederland. Ria Oomen-Ruijten is rapporteur over de lopende onderhandelingen tussen Turkije en de EU. Zij heeft vandaag een ontmoeting met de president.

Nederland heeft veel te winnen bij goede relaties met Turkije; een belangrijke handelspartner goed voor 6 miljard op jaarbasis. "Nederlandse ondernemers kunnen veel verdienen met export naar Turkije. Er zijn dan ook al meer dan 2000 Nederlandse bedrijven actief in Turkije. Daarnaast hebben miljoenen Nederlandse burgers de Turkse stranden gevonden als vakantiebestemming en zijn veel Turkse Nederlanders waardevolle arbeidskrachten in Nederland " aldus Ria Oomen-Ruijten.

Ria Oomen-Ruijten: " Het is belangrijk dat Turkije blijft hervormen om een modern, democratisch en welvarend land te worden waar individuele en collectieve vrijheden zijn gewaarborgd. Een rechtstaat met een onafhankelijke en onpartijdige justitie, waar vrijheid van meningsuiting en persvrijheid een vanzelfsprekendheid zijn. Deze hervormingen moet Turkije in de eerste plaats doorvoeren voor haar eigen burgers. Daarnaast is het ook voor de EU en Nederland alleen maar positief wanneer Turkije zich ontwikkelt tot een welvarende democratie. Een verbetering van de relaties met de buurlanden is cruciaal voor de voortgang van het onderhandelingsproces. Met name is Turkije aan zet voor het herenigen van het eiland Cyprus.

Oomen-Ruijten: "Turkije is een land waar op democratische wijze verkiezingen worden gehouden. Het is een stabiele factor in een zeer onrustige regio. De regering Erdogan heeft de economie hervormd en financiële stabiliteit gebracht. Turkije kent een grote economische groei en een zeer laag begrotingstekort. Het heeft wat dit betreft hun zaken beter op orde dan veel Europese landen, inclusief Nederland."