Vragen over 40- miljard derivaten

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op woensdag 18 april 2012.

De pensioenfondsen in Nederland blijken 40 miljard tegoed te hebben, omdat hun rentederivaten in de plus staan. We weten dat de woningbouwcorporaties, Vestia voorop, dik 3 miljard verlies geleden hebben. De CDA fractie is zeer benieuwd of er ergens anders nog verborgen verliezen liggen, die tot problemen kunnen leiden. vandaar dat we vandaag vragen stellen aan de regering.

De CDA fractie heeft met belangstelling kennis genomen van de brief van de regering en van de Nederlandse Bank over de derivatenpositie. Zij heeft nog een aantal vragen;

Op welke vragen zouden pensioenfondsen meer openheid kunnen betrachten over hun derivatenpositie. Deelt de regering de mening dat de de omvang van de positie openbaar zou moeten zijn (wellicht met een kleine tijdsvertraging), zodat gewoon duidelijk is wat er gebeurt? Zo ja, hoe gaat de regering dat bevorderen?

Nederlandse pensioenfondsen hebben blijkens de brief een positief saldo van 44 miljard op hun positie. IN een brief van de minister van Binnenlandse Zaken is duidelijk geworden dat woningbouwcorperaties een negatief saldo hebben van ruim 3 miljard op derivatenpositie (in meerderheid rentederivaten). Zij zijn daarmee fors in de problemen gekomen, Vestia voorop. Kunt u enig inzicht geven in wie de tegenpartijen van de pensioenfondsen zijn en of zij in staat zijn om dat saldo te betalen aan de fondsen? Zo dat inzicht niet bestaat, hebben we dan niet te maken met een potentieel enorm risico?

Op welke wijze heeft DNB ingegrepen bij fondsen die hun strategie niet op orde hadden?