Meer zicht op gevaarlijke financiële instrumenten - Hoofdinhoud
Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd voor een verordening die in de financiële markten moet zorgen voor meer transparantie en stabiliteit in de handel in derivaten. Dat is een doorbraak, aldus Thijs Berman, financieel-economisch woordvoerder voor de PvdA in het Europees Parlement.
''Drieëneenhalf jaar na het begin van de financiële crisis is er nu eindelijk een doorbraak in het reguleren van derivaten die buiten beursorganisaties of elektronische platforms om worden verhandeld'', zegt Berman. ''Het heeft lang geduurd, maar dat komt door de complexiteit van de derivatenhandel.''
''Transparantie is belangrijk voor het verkleinen van de risico's van deze complexe financiële instrumenten”, voegt Berman hieraan toe. “Meer transparantie zal ons laten zien wat en wie er precies achter deze handel zit en op welke manier producten onderling afhankelijk zijn.''
De traceerbaarheid van de handel zorgt er ook voor dat de financiële transactietaks (FTT) dichterbij komt. Berman: "Het is niet aanvaardbaar dat ze die dans ontspringt terwijl overheden wel mogen opdraaien voor hun risico's.”
Belangrijke rol in ontstaan crisis
Derivaten zijn complexe financiële producten die in enorme hoeveelheden worden verhandeld. Economen en politici zijn het er over eens dat de handel daarin een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van de financiële crisis. Doordat ze direct tussen twee partijen (‘over the counter’) werden verhandeld, konden toezichthouders de omvang en het potentiële risico van de handel niet overzien.
Berman pleit in het Europees Parlement voor een financiële sector die weer ten dienste komt te staan van de reële economie. Hij bestrijdt onverantwoorde speculatie, die juist ten koste gaat van de stabiliteit van ons economische bestel.
Partijen die in over-the-counter-derivaten handelden, wisten vaak niet eens van elkaar of ze financiëel sterk genoeg stonden en aan hun verplichtingen konden voldoen als er uitbetaald zou moeten worden. Toen het vertrouwen door de financiële crisis naar een dieptepunt zakte, konden veel partijen dan ook niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De handel in derivaten had ten tijde van de financiële crisis een waarde van ruim 600 biljoen dollar, meer dan het gezamenlijke BNP van de wereld.
Bron afbeelding: SXC / ngould