Leden kiezen nieuwe politiek leider

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 23 februari 2012.

Tot en met dinsdag 28 februari, 12.00 uur, zijn de leden van de Tweede Kamerfractie in de gelegenheid zich te kandideren. De ledenraadpleging wordt geopend op woensdag 7 maart en sluit op woensdag 14 maart, om 12.00 uur. Alle leden ontvangen een stembiljet waarmee zij via internet of per post kunnen stemmen.

In de week na het sluiten van de kandidaatstelling organiseren we een aantal grote bijeenkomsten waar de kandidaten met elkaar in debat gaan. Data en locaties volgen zo snel mogelijk. Verder zullen de kandidaten zich op deze website en in een mailing presenteren aan alle leden; uiteraard voeren ze ook hun eigen campagne.

Congres

De uitslag van de ledenraadpleging zal op vrijdag 16 maart worden bekendgemaakt. In dat weekend komt het Congres bijeen om de uitslag te bekrachtigen. Ook hiervoor volgen datum, tijdstip en locatie op zeer korte termijn.

De uitspraak van het Congres betreft een zwaarwegend advies aan de Tweede Kamerfractie. Waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem maakte eerder bekend dat de fractie de keuze van de leden zal overnemen.

Op het moment dat het geen lijsttrekkerverkiezing betreft, dient de politiek leider van de Partij van de Arbeid op grond van onze statuten óf minister óf voorzitter van de Tweede Kamerfractie te zijn. Aan deze ledenraadpleging kunnen daarom enkel de zittende leden van onze Tweede Kamerfractie deelnemen. Bij volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zal er een lijsttrekkerverkiezing worden uitgeschreven waaraan alle leden van de partij kunnen deelnemen.