Weer grote Benzeenontsnapping in Rotterdam: Kamervragen

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zondag 5 februari 2012.

Gisteravond laat bedroeg de benzeenwaarde in het Botlek gebied maar liefst 75 µg/m³, terwijl 5 µg/m³ is toegestaan.

In de afgelopen weken is duidelijk geworden dat er meerdere grote incidenten geweest zijn bij Odfjell. Daarom heb ik daarover eerder met Michiel Holtackers kamervragen gesteld. Want veiligheid staat voorop.

En voor die veiligheid is totale openheid nodig wanneer er een incident gebeurt. Dus wie heeft dit keer Benzeen gelekt?

het kan natuurlijk Odfjell, dat al talloze keren Benzeen gelekt heeft, niet zijn. Want die hebben deze week gezegd dat de veiligheidsissues opgelost zijn en dat ze opener zullen zijn.

Tot nu toe meldt niemand een probleem en ook DCMR meldt niet eens dat er een incident was vannacht. Reden om opheldering te vragen middels Kamervragen:

Vragen van de leden Holtackers en Omtzigt (beiden CDA) aan de staatssecretaris van I&M en de minister van SZW?

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het feit dat de benzeenconcentratie op zaterdag 4 februari tegen het einde van de dag een piek bereikte van 75 µg/m³ op het meetpunt A15 Botlek, terwijl de grenswaarde 5 µg/m³ bedraagt? (http://www.dcmr.nl/luchtkwaliteit/Benzeen.htm)
  • 2. 
    Bent u ervan op de hoogte dat de World Health Organization schrijft dat “Benzene is carcinogenic to humans and no safe level of exposure can be recommended.” (WHO, Exposure to Benzene, A major public health concern, 2010, http://www.who.int/ipcs/features/benzene.pdf)
  • 3. 
    Heeft enig bedrijf of particulier een melding gemaakt van een incident op 4 of 5 februari? Zo ja, kunt u de details van de melding geven (tijdstip van incident, tijdstip van melding, aard en omvang van het lek)?
  • 4. 
    Waarom bevat de website van DCMR geen gegevens over een incident op haar homepage of melding van een incident waarnaar onderzoek verricht wordt?
  • 5. 
    Welke actie is ondernomen om de bron van het lek te achterhalen, indien er geen spontane melding van het incident heeft plaatsgevonden?
  • 6. 
    Klopt het dat de windrichting op het moment Zuidwest was? Welke bedrijven en bedrijventerreinen, waar benzeen verwerkt wordt, liggen er ten zuidwesten van het meetpunt? Is er contact geweest met deze bedrijven over een mogelijk lek?
  • 7. 
    Kunt u een kaart van het gebied bijvoegen, waarop het meetpunt is aangegeven en de bedrijven(terreinen) die zich binnen drie kilometer van het meetpunt bevinden?
  • 8. 
    Welke gevolgen verbindt u aan dit incident voor het toezicht op het bedrijf waar dit lek zich heeft voorgedaan?
  • 9. 
    Wilt u deze vragen op zo’n kort mogelijke termijn beantwoorden, tezamen met onze vragen d.d. 26 januari 2012 inzake het artikel "Inspectie dreigt met exploitatieverbod Odfjell" en natuurlijk ruim voor het AO Externe veiligheid?