Afvalbeleid in de stort

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 2 februari 2012, 2:50.

"In veel EU lidstaten is afval nog een groot probleem. Dat blijkt uit de vele verzoekschriften van verontruste burgers, die het Europees Parlement al jaren ontvangt", stelt Judith Merkies, namens de PvdA lid van het Europees Parlement. "De uitvoering van de Europese afvalrichtlijn is ondermaats in sommige lidstaten. Dat heeft directe gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu, daar moet ingegrepen worden."

Vandaag doet het Europees Parlement een dringende oproep aan de Europese Commissie om lidstaten doelgericht te helpen bij het opzetten van een afvalbeheersplan. Daarbij moeten de burgers actief worden betrokken.

Lidstaten zelf verantwoordelijk voor afval

Merkies: "Het is niet de bedoeling dat Brussel gaat betalen voor een nationaal afvalbeleid. Lidstaten moeten zelf het afval opruimen en daarvoor betalen."

Ook moet de Europese Commissie harder optreden tegen lidstaten die hun burgers in gevaar brengen door een falend afvalbeleid. "Europa moet gaan voor een nultolerantiebeleid, het intrekken van subsidies en het uitdelen van boetes is soms noodzakelijk", vindt Merkies.

Voorkom Italiaanse afvalproblemen

De afvalproblemen in Italië zijn het best zichtbaar. Sinds 2010 heeft het Europees Parlement twee onderzoeksdelegaties naar Italië gestuurd, waarvan Merkies deel uitmaakte. Zij drong er toen al bij de Europese Commissie op aan om de Italiaanse overheden te straffen voor hun weigering de vuilniscrisis op te lossen. "Eén jaar na het verstrijken van onze deadline is Italië pas met een afvalplan gekomen. Napolitaans afval wordt sinds kort verbrand in Nederland. Maar ondertussen kampen mensen in Napels en in de regio met gezondheidsproblemen, want het grondwater is vervuild en op sommige plekken zelfs gevaarlijk besmet. De milieu regels zijn er niet voor niets, die moeten uitgevoerd worden", aldus Merkies.

Bron afbeelding: EP Audiovisual