Europese vragen over ESBL-besmet kippenvlees

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 1 februari 2012.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Kartika Liotard
Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard heeft schriftelijke vragen gesteld over met ESBL-besmet kippenvlees. De consumentenbond trof de ESBL-bacterie aan in 99 procent van het kippenvlees uit intensieve veehouderij, meldden verschillende media dinsdag. Liotard wil van de Europese Commissie weten of de veiligheid van de Nederlandse consument nog wel gegarandeerd is.

De linkse politica vraagt verder om stappen om de burger te beschermen voor antibiotica resistentie van bacteriën in voedsel. “De Europese Commissie moet serieus overwegen of ze preventief antibioticagebruik in de veeteelt niet verder aan banden moet leggen,” zegt Liotard.

De Europarlementariër vindt het noemenswaardig dat de ESBL-bacterie bij biologisch kippenvlees veel minder vaak werd aangetroffen. "Voorstanders van intensieve veehouderij beweren vaak dat het besmettingsrisico bij biologische landbouw even hoog is. In dit geval was een op acht biologische stukken vlees besmet, tegenover 99 procent van het vlees uit intensieve veeteelt. Dat toont aan dat biologische veeteelt ook om die reden veel meer gestimuleerd moet worden."

---

Schriftelijke vragen aan Europese Commissie:

  • 1. 
    Heeft de Commissie de berichten op de Telegraaf website en de website van de Consumentenbond gelezen waaruit blijkt dat 99% van het Nederlandse kippenvlees afkomstig uit de intensieve veehouderij besmet is met de ESBL bacterie en 60% besmet is met de campylobacter bacterie?
  • 2. 
    Volgens het RIVM is de ESBL bacterie resistent tegen de meeste antibiotica. volgens berekeningen van het RIVM kostte de bacterie in 2007 in Nederland ongeveer honderd mensen het leven en eiste de bacterie in 2010 één dodelijk slachtoffer. In hoeverre kan nu de veiligheid van de gezondheid van de Nederlandse consument gegarandeerd worden?
  • 3. 
    Welke stappen gaat de Commissie nemen om de bedreiging van de gezondheid van de consument door antibiotica resistentie van bacteriën in voedsel tegen te gaan?

---

Meer informatie?

Neem contact op!