Dagboek Straatsburg: debat met David Cameron en gekozen als ondervoorzitter

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op woensdag 25 januari 2012.

Deze week zit ik in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg.Dagboek vandaag; ik heb een debat met David Cameron gehad en ben ondervoorzitter van de Monitoring Commissie geworden.

Zonet heb ik een debat met David Cameron gehad in de Raad van Europa.

het is echt een verademing om naar zijn korte, bondige heldere antwoorden te luisteren. Je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar hij legt haarfijn uit waarom hij dingen doet of nalaat.

HIj stelde helder dat landen in de eerste plaats verantwoordelijk moeten zijn voor hun mensenrechten en dat pas in tweede instantie het Hof verantwoordelijk is. Hij noemde allerlei kleine landen tegen wie het VK actie onderneemt op het gebied van mensenrechten.

Daarop heb ik hem de vraag gesteld wat hij nu van de Mensenrechtensituatie in Rusland vindt.

En of hij bereid is in dialoog te gaan met Rusland (als voorzitter van de Raad van Europa) over de Magnitsky zaak.Deze advocaat is na 358 dagen voorarrest doodgemarteld in een Russische cel. De onafhankelijke onderzoeken zijn vernietigend, maar het officiële onderzoek is al 10 keer uitgesteld. Verantwoordelijken worden niet vervolgd. Gaat u Rusland nu aanspreken.

Hij zei dat hij zowel Medvedev als Putin hier al op had aangesproken. Verder vindt hij dat ook andere landen zoals Duitsland en Frankrijk hun verantwoordelijkheid moeten nemen. En hij vindt deze zaak en Litvienko-zaak zeer zorgelijk.

Dat is weer een klein stapje vooruit, want er liggen nog schriftelijke vragen voor de voorzitter (zijn regering dus) voor over deze zaak. Dat zijn herhaalvragen en die kan hij nu niet meer ontwijkend antwoorden.

verder ben ik verkozen tot ondervoorzitter van de "Monitoring Committee". Als landen serieus tekort schieten met mensenrechten, dan moeten ze daar een paar keer per jaar zich verantwoorden achter gesloten deuren.

Denk dan aan landen als Rusland (veel moorden nog in Tjetsjenie, oorlog met Georgie en nasleep, geen vrije verkiezingen), Oekraien (de hele voormalig regering zit in de gevangenis, Tymochenko voorop. Ook een manier om de oppositie uit te schakelen), Armenie, Azerbeijan, Turkije (minderheden) en Bosnië.

De kleine landen worden altijd net iets gemakkelijker aangepakt, dan de grote (Turkije, Rusland). Daar wil ik graag enige verandering in brengen.

PS

  • Tekst van het debat staat morgen online
  • Morgen debat over Oekraine: eerst nog gesprek met de dochter van Yulia Tymochenko.