Vragen over lekken van levensgevaarlijke stoffen bij Odfjell

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op maandag 23 januari 2012.

Naar aanleiding van een aantal zeer bezorgde reacties en een groot aantal incidenten stel ik samen met Michiel Holtackers kamervragen over de situatie bij het bedrijf Odfjell.

Vanavond zal EenVandaag hier ook aandacht aan besteden: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/39606/_misstanden_bij_odfjell_

Schriftelijke vragen van de leden Holtackers en Omtzigt (beiden CDA) aan de staatssecretaris van I&M, de minister van SZW en de minister van Justitie

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het artikel "Inspectie dreigt met exploitatieverbod Odfjell" (www.rijnmond.nl/nieuws, 2 januari jl.)?
  • 2. 
    Klopt het dat er gedreigd is met een exploitatieverbod als de situatie niet snel zou verbeteren? Hoe verhoudt dit zich tot de reactie van Odfjell, waarin op 28 december 2011 trots gemeld werd dat alle verbeterpunten naar aanleiding van de arbeidsinspectie waren afgerond? (http://www.odfjell.com/Pages/default.aspx, Geen sprake van gevaarlijke situatie bij Odfjell)
  • 3. 
    Welke inspecties zijn de afgelopen 10 jaar door het bevoegd gezag uitgevoerd (oa inspectie I&M en haar rechtsvoorgangers, arbeidsinspectie, DCMR en de provincie) en welke overtredingen van vergunningen en wetten zijn daarbij geconstateerd? Welke maatregelen en sancties zijn naar aanleiding daarvan opgelegd?
  • 4. 
    Van welke gevaarlijke stoffen (zoals benzeen, butaan en styreen) is bekend dat zij gelekt zijn vanuit Odfjell in die periode en in welke hoeveelheden op welk moment?
  • 5. 
    Kunt u een overzicht geven van alle boetes, waarschuwingen en andere maatregelen die in de afgelopen 10 jaar door het bevoegd gezag aan Odfjell zijn opgelegd?
  • 7. 
    Op 22 november 2011 antwoordde u op Kamervragen van collega De Mos dat "Volgens de beschikbare meetgegevens is de wettelijke luchtkwaliteitseis van 5 μg/m3 niet overschreden. Wel heeft er een piekemissie plaatsgevonden bij het bedrijf Odfjell. Wegens deze incidentele piekemissie en eerdere emissies waarbij benzeen vrijgeko- men is, is er een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Odfjell. Tegelijkertijd wordt dit bedrijf door het bevoegde gezag DCMR en door de inspectie van de rijksoverheid nauwlettend in de gaten gehouden. Ter voorkoming van dergelijke benzeen emissies heeft Odjfell een Plan van Aanpak opgesteld dat in uitvoering is genomen. Ik acht dit continu monitoren in combinatie met het strafrechtelijk onderzoek en het optreden van de inspectie voldoende toereikend. Ik zie op dit moment geen noodzaak ander diepgaand onderzoek in te stellen." Bent u bereid naar aanleiding van de nieuwe feiten sinds november, zoals ze bijvoorbeeld door de arbeidsinspectie zijn geconstateerd, te rapporteren wat de stand van zaken in het strafrechtelijk onderzoek is en een diepgaander onderzoek in te stellen?
  • 8. 
    Kunt u deze vragen op korte termijn beantwoorden?