Vrienden van Viktor

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 18 januari 2012, 0:59.

Vandaag gaat het Europees Parlement in discussie met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Orbán reisde op eigen initiatief af naar Straatsburg en eiste op hoge toon spreektijd in het Europees Parlement, om zich te verweren tegen de aanvallen van “Internationaal Links”.

Volgens Orbán is de kritiek op zijn regering partijpolitiek geïnspireerd, en berust die vooral op onjuiste berichten in de media. In het Europees Parlement kan Viktor Orbán rekenen op volledige steun van zijn politieke familie, de fractie van de Europese Volkspartij (EVP).

De EVP, waar ook het Nederlandse CDA toe behoort, zit in vrijwel alle lidstaten in de regering. EU-toppen zijn dan ook bijna partijbijeenkomsten. Als een regering van een van de lidstaten onder vuur ligt, is het dus vrijwel altijd een EVP-regering. En vrijwel zonder uitzondering schiet de EVP-fractie in het Europees Parlement in de reflex hun partijvrienden te steunen, vandaag Orbán, vorig jaar de Italiaanse premier Berlusconi. Nu is loyaliteit een mooie zaak, maar er zijn grenzen. En de EVP, inclusief het CDA, overschrijdt nu de grenzen.

Orbán mag de kritiek op zijn regering afdoen als een linkse samenzwering, feit is dat alle punten grondig zijn onderbouwd door onpartijdige en prominente instanties, waaronder de OESO en de Venice Commission (juridische experts van de Raad van Europa). Ook heeft de Europese Commissie, na eerdere interventies bij de nieuwe Hongaarse mediawet, Orbán gesommeerd de Grondwet en enkele andere maatregelen ingrijpend aan te passen. De risico’s en overtredingen zijn uitvoerig gedocumenteerd. Maar Viktors Vrienden, ook het CDA, houden vol dat de kritiek uit de lucht is gegrepen of verder onderzocht moet worden. De EVP trivialiseert op schandelijke wijze de ontwikkelingen in Hongarije, en weigert te erkennen dat er in één van de EU-lidstaten een risico is op ernstige en systematische schending van de gezamenlijke democratische waarden en de rechtsstaat. Door de hardnekkige kop-in-het-zand-politiek van de EVP ontstaat er in het hart van de Europese Unie een autoritair regime.

Vandaag zullen we zien of de aangekondigde “Ruk naar Links” van het CDA - een dringend advies van het Strategisch Beraad van de christen-democraten - ook betekent dat het CDA weer pal gaat staan voor de rechtsstaat, de democratie en de grondrechten. Laten we hopen dat Viktors Vrienden tijdig tot inkeer komen, en principes boven partijvrienden stellen.

Tags: Blog, Europees Parlement, Plenaire Vergadering, Sophiie in 't Veld, Viktor Orban