Initiatiefwet PvdA, GroenLinks en D66 tegen afbraakbeleid natuur
Foto Flickr / Hindrik S
Mijn collega-Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks), Stientje van Veldhoven (D66) en ik komen samen met deskundigen met een alternatief tegen het natuurafbraakbeleid van het kabinet: de initiatiefwet Mooi Nederland. De natuur verdient beter dan wat staatssecretaris Bleker wil, die met de nieuwe natuurwet een einde maakt aan de bescherming van veel natuurgebieden, dieren en planten. Als de staatssecretaris de ruimte krijgt om te doen wat hij van plan is, is er van de natuur zoals we die kennen straks een hoop verwoest. Eenmaal verdwenen natuur komt nooit meer terug. Wij vinden dat we dat moeten voorkomen, en vele Nederlanders zijn dat met ons eens.
Van Veldhoven: ‘De Natuurwet van Bleker is een verarming. Vele investeringen in natuur verbleken door deze wet. Eeuwig zonde. Ook met weinig financiële armslag blijft het onze verantwoordelijkheid te werken aan behoud en bescherming van onze natuur. Natuur is niet alleen mooi, duizenden mensen die werkzaam zijn in de land-, bos- en tuinbouw zijn ervan afhankelijk. Bovendien bieden onze bossen, weides en natuurgebieden ruimte voor ontspanning én ontsnapping aan de stenen van de stad. Daar blijft met de plannen van deze staatssecretaris nog maar weinig van over.’
Grashoff: 'In de media wordt er gespeculeerd dat het CDA een groenere koers gaat varen. Vooralsnog zitten we met een ambitieloze staatssecretaris die de natuur wil versjacheren aan de hoogste bieder. Met onze initiatiefwet laten we zien dat je ook in financieel krappe tijden datgene wat kwetsbaar is kunt beschermen. De koningin zei het prachtig in haar kersttoespraak: 'Bij het bepalen van de waarde van alles moet daarom meer gelden dan geld alleen'.'
Maandag 23 januari: symposium over de wet
Op maandag 23 januari vindt over onze initiatiefwet een symposium plaats in Den Haag. Je bent van harte welkom. Op dit symposium zullen Ed Nijpels (het Bosschap) en Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten) spreken over de noodzaak van de wet. Ook Guido van Workum (ANWB), Peter Glas (Unie van Waterschappen) en Jaap Dirkmaat (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) zullen hun licht erover laten schijnen.
Het symposium vindt plaats in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, van 13.30 tot 16.00 uur. De middag wordt geopend door onze fractievoorzitters Job Cohen, Jolande Sap en Alexander Pechtold. In een persconferentie voorafgaand zullen zij met de indieners het gezamenlijke initiatief toelichten.
- 1.Gerenommeerd wetenschapper en libertair politiek commentator, die in 2007 als PvdA'er de overstap maakte naar de landspolitiek. Hij werd toen, in het kabinet-Balkenende IV, minister van OCW. Enigszins flamboyante bewindsman, die een koerswijziging in het onderwijs nastreefde, maar die allereerst onvrede onder leerkrachten en afnemend onderwijspeil moest aanpakken. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Dong in 2012 mee naar het partijleiderschap en werd in Rutte II minister van BZK. Kreeg onvoldoende steun voor de vorming van landsdelen, maar bracht wel een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst tot stand. Voor hij minister werd, was hij directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar ontwikkelingsgenetica. Sinds 2017 is hij actief in de farmacie en in 2018 werd hij hoogleraar Novel Strategies to Access to Therapeutics aan de UvA. Was columnist van de De Telegraaf.