11 januari 2012

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 11 januari 2012.

Nog de beste wensen voor het nieuwe jaar! Ook dit jaar gaan we weer alles uit de kast halen om Nederland diervriendelijker te maken. Met oud en nieuw heeft het vuurwerk opnieuw veel stress voor dieren opgeleverd en bovendien voor miljoenen schade en veel gewonden gezorgd Het verbaast ons dan ook niet dat de voorstellen van de Partij voor de Dieren sloot 2011 over het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden zoveel steun krijgen. Uit een enquête blijkt dat een 2/3 meerderheid van de Nederlandse bevolking het met ons eens is dat vuurwerk alleen nog maar centraal moet worden afgestoken door professionals.

Ander goed nieuws is dat de Faunabescherming goeddeels in het gelijk is gesteld door de Raad van State: brandganzen, Canadese ganzen en grauwe ganzen mogen niet worden vergast. Helaas is de Raad van State het niet eens met de uitspraak van de Rechtbank Utrecht dat ook nijlganzen onder de Europese Vogelrichtlijn en de Flora- en faunawet vallen en daarom beschermd moeten worden. Utrecht mag van de Raad van State nijlganzen vergassen omdat het exoten zijn, maar daarmee is niet gezegd dat Europa gebruik van biocidegas toestaat. Wij blijven ons inspannen voor de nijlganzen.

Goed nieuws van vliegveld Weeze dat zonnepanelen op het vliegveld heeft geplaatst, waarmee maar liefst 3.3.00 huishoudens van stroom voorzien kunnen worden. Als Schiphol dit voorbeeld zou volgen zouden de problemen met ganzenpopulaties snel kunnen worden opgelost zonder dieronvriendelijke maatregelen, zoals ons wetenschappelijk bureau de NGPF eerder voorstelde

Slechter nieuws is er voor de legkippen, Nederland blijkt zich te bevinden onder de 14 minst diervriendelijke landen van Europa die ook na 1 januari nog steeds onvoldoende werk gemaakt hebben van afschaffing van de legbatterij, zoals Europa verplicht heeft. De EU bereidt rechtszaken voor tegen de overtreders.

Tot slot wil ik iedereen die dat nog niet gedaan heeft oproepen een boom aan te schaffen voor het bos van het Groeiend Verzet. Het verzet groeit nog steeds. De teller staat momenteel op 26412. Eem boom kopen kan hier.

Ben je nog geen lid, sluit je dan vandaag bij ons aan en je ontvangt drie bomen als welkomstgeschenk.

Tot snel