Berman pleit voor overgangsregeling aardappelzetmeelsector - Hoofdinhoud
"Om de werkgelegenheid in de aardappelzetmeelsector in Europa te behouden, is er een goede overgangsregeling nodig. Vanaf 2012 worden de directe Europese subsidies aan de sector grotendeels beëindigd. Daar stemmen we mee in, maar we moeten er alles aan doen om de banen te behouden. De industrie zelf moet daar trouwens ook aan bijdragen." Dat stellen PvdA en CDA gezamenlijk in het Europees Parlement.
Tijd voor aanpassing aan nieuwe situatie
PvdA-europarlementariër Thijs Berman en zijn CDA-collega Esther de Lange stellen met dat doel vanavond vragen aan de Europese Commissie. Zij willen dat de Commissie een plan opstelt voor een 'zachte landing', zodat de sector zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zetmeel draagt bij aan groene economie
CDA-europarlementariër Esther de Lange:"Aardappelzetmeel biedt een duurzaam, plantaardig alternatief voor producten uit oliederivaten, zoals plastic bekertjes en verpakkingsmateriaal. De sector kan dus een essentiële rol spelen bij de overgang naar een groene, duurzame economie. Ze moet er wel de kans toe krijgen."
Overgangsregeling is hoogstnodig
De industrie verzet zich niet tegen de einddatum van 2012, maar zonder overgangsregeling wordt de toekomst onzeker. Voor noodzakelijke besparingen moet er nu worden geïnvesteerd, vooral in het energiegebruik van de zetmeelfabrieken. Lukt dat niet, dan dreigen er in Nederland 14.000 banen te verdwijnen, vooral in de Noordelijke provincies waar er toch al minder alternatieven zijn op de banenmarkt. "Wij vragen de Europese Commissie om met een duidelijk voorstel te komen, zodat de werkgelegenheid niet bedreigd wordt", zegt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. "Het gaat hier om economisch zwakkere plattelandsregio's in heel Noordwest-Europa. Ook daar willen mensen wonen en werken."