CDA wil snel opheldering over de sluis bij Eefde

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op woensdag 4 januari 2012.

CDA wil snel opheldering over de sluis bij Eefde

Meer dan een dag geleden stortte de redelijk nieuwe en 90 ton zware sluisdeur bij Eefde plotseling neer. Gelukkig werden geen mensen of schepen geraakt, maar het scheepvaartverkeer naar Hengelo, Enschede, Almelo en Delden ligt wel helemaal stil.

Het Twentekanaal is een drukke waterweg en als al het vervoer van containers, bouwmateriaal, olie en zout over de weg plaatsvindt, levert dat lange rijen van honderden vrachtwagens op de A1, files en milieuvervuiling op.

Daarom wil het CDA

  • Zo snel mogelijk herstel: waarom kennen we de oorzaak nu nog niet?
  • Een inschatting van de kosten en een manier om ze te beperken.
  • Een plan om het Twentekanaal robuuster te maken: een verstoring kan tot vertragingen leiden maar moet natuurlijk niet het hele verkeer plat leggen: er moeten alternatieven zijn.

Vragen van de leden De Rouwe en Omtzigt aan de minister van Infrastructuur en Milieu

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel: 'Kapotte sluis enorme ramp voor Twentse binnenvaart?' 2. Hoe groot is de economische schade voor de bedrijven in Twente per dag dat het Twentekanaal niet gebruikt kan worden?
  • 3. 
    Hoeveel transport vindt er plaats over het Twentekanaal per dag en indien al dat transport over de wet (vooral A1) zou lopen, tot hoeveel extra vrachtwagens en files zou dat dan leiden op de A1? En hoe groot is de extra milieubelasting die hierdoor ontstaat?
  • 4. 
    Hoe lang duurde het voordat de schade was geïnventariseerd en hoe lang zal het duren voordat de sluis weer volledig in gebruik zal zijn?
  • 5. 
    Hoe gaat u voorkomen dat in de toekomst eenzelfde probleem zich voordoet? Zie ut mogelijkheden om de verbinding over het Twentekanaal robuuster te maken, zodat de uitval van enkele sluis of een ander knelpunt niet leidt tot het volledig lamleggen van het scheepvaartverkeer?
  • 6. 
    Kunt u deze vragen, gezien de spoedeisendheid van de kwestie, zo snel mogelijk beantwoorden?