23 december 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) ThiemeĀ i, gepubliceerd op vrijdag 23 december 2011.

In de Bolgerijenpolder bij Vianen langs de A2 hebben we afgelopen weekend de eerste 10.000 protestbomen geplant die zijn verkocht via onze website. De eerste boom plantte ik daar samen met Janine Abbring van het radioprogramma Vroege Vogels. De actie is een protest tegen het draconische natuurbeleid van staatssecretaris Bleker. Binnen een week na de start van de actie waren er al meer dan 23.000 bomen verkocht! Het was hartverwarmend om zoveel mensen in weer en wind de bomen te zien planten. Inmiddels zijn er meer dan 25.000 bomen verkocht. Het groeiend verzet tegen de nieuwe Natuurwet verbindt mensen die zich zorgen maken over de natuur. Blijf bomen kopen, we gaan nog meer bomenplantacties organiseren!

Intussen blijven er meldingen komen voor de leugendetector van Bleker. De Volkskrant berichtte deze week over de dubieuze rol die Bleker als voormalig Groningse gedeputeerde zou hebben gespeeld bij t Groningse natuurgebied Reiderwolde. Staatssecretaris Bleker noemt dit gebied steeds als voorbeeld van hoe boeren natuur kunnen aanleggen zonder overheidsbemoeienis. Het gebied blijkt gefinancierd te zijn met een miljoenensubsidie waarbij Bleker een dubieuze rol vervuld zou hebben. De oppositiepartijen hebben gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken en debatteert begin 2012 over de kwestie.

Namens onze fractie vroeg mijn collega Esther Ouwehand tijdens het mondelinge vragenuur de regering om op te komen voor de actievoerder Erwin Vermeulen van Sea Shepherd die tijdens het filmen van gruweldaden die worden gepleegd tijdens de Japanse walvisjacht is gearresteerd. Minister Rosenthal zei niks voor hem te willen doen. Er is inmiddels een email-actie opgezet om Vermeulen uit de Japanse gevangenis te helpen.

Afgelopen vrijdag kwam de jongerenafdeling PINK van de Partij voor de Dieren naar het plein om actie te voeren tegen het kabinetsvoorstel om ganzen bij Schiphol te vergassen. Ik heb een spelletje levend ganzenbord met hen meegespeeld en aansluitend in de Kamer twee moties ingediend tegen dit onzalige plan.

Tot slot een een prachtige kerstboodschap van Birgitte Kaandorp: klik hier.

Voor een diervriendelijke kerst heb ik een lekker kerstmenu samengesteld. Klik hier

Ik wens jullie vrolijke feestdagen en een diervriendelijk 2012!