Weblog Week 50 - Hoofdinhoud
Zondagmorgen samen ontbijten met mijn vrouw. Dan krijgen we bezoek. De grondwerk-medewerker die op ons land nu een grote vijver / kikkerpoel heeft gegraven en daarnaast ook een deel van de grond heeft verschraald, wil even overleggen over de voortgang van de werkzaamheden. Het ziet er goed uit en we maken afspraken over de laatste werkzaamheden. Wordt fraai. Dan gaan we even samen kijken naar de voetbalwedstrijd van onze zoon Gerben. Hij speelt goed maar helaas slechts een gelijkspel. Daarna naar huis en samen met mijn broers voor de familie kerstbomen uit ons bosje gehaald. De bomen (omorika's) zijn eigenlijk te ver doorgegroeid dus we zagen ze circa 1,5 meter boven de grond en dus hoger af. Toch mooi zo. Dan veel leeswerk gedaan en 's avonds voetbal kijken en op de bank energie bijtanken.
Maandag vertrek ik ruim op tijd, namelijk al om 6.15 uur en dan zou ik toch tussen 8.30 en 9.00 uur bij mijn afspraak in Amsterdam moeten kunnen zijn. Het is echter een beetje regenachtig en er zijn veel files. Zo ben ik na een reistijd van meer dan 3 uur pas op de plek. De bijeenkomst is al begonnen maar ik kan nog gewoon aansluiten en we praten over de mogelijkheden en aanpak bij speeches. Aan het eind van de dag dan naar Den Haag voor een bijeenkomst met de leden van de fractie van Provinciale Staten in Zuid Holland. We praten ook over een gedeputeerde waarvan het gerucht gaat dat ze minister van Binnenlandse Zaken zou kunnen worden. Maar goed: geruchten zijn slechts geruchten en we zijn alleen maar benieuwd. Verder over enkele ruimtelijke ordeningstaken die naar de provincie gaan gesproken. 's Avonds ga ik naar mijn werkkamer in het Tweede Kamer gebouw en doe daar mijn restant leeswerk van dit weekend en ga ook enkele mails beantwoorden.
Dinsdag een normale vergaderdag, waarop ik ook een afspraak maak met een Winterswijkse ondernemer die last heeft van Natura 2000 regels (ongewenste vernatting), en ik zal met een tweetal collega's bij hem op bezoek gaan. Door mijn Tweede Kamerverplichtingen moet ik vaak uitnodigingen afslaan. Helaas ook soms op het laatste moment.
Woensdag volg ik de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Tussen de middag een lunch met de Duitse ambassadeur met een aantal collega's. Leuk en interessant gesprek over de Euro, de Duits-Nederlandse betrekkingen, toch ook nog de invloed van WO II. En we maken afspraken over een bezoek van Duitse parlementariërs aan Nederland in maart 2012. Vervolgens zijn er extra stemmingen in verband met een Europese behandeling door de staatssecretaris, die dan met een aantal verzoeken en wensen/opdrachten van de Tweede Kamer op pad kan. De leden van de VVD-afdeling Renkum die daarna op bezoek komt bekijken de Kamergebouwen en we hebben een uitgebreid gesprek. Mijn rol als Gelders Tweede Kamerlid toegelicht en daarbij ook aangegeven dat ik vooral Tweede Kamerlid ben voor het hele land, maar wel met speciale aandacht voor Gelderse problemen, die hoor ik natuurlijk ook het snelste. Het gesprek met vertegenwoordigers van de Vereniging Eigen Huis geeft ons ook een beeld van de zaken die voor woning bezitters belangrijk zijn. De woon-lasten en dus ook de hypotheekrenteaftrek spelen daarbij een grote rol. Dan het Visserij-overleg gedeelte van de Landbouw- en Visserijraad. De staatssecretaris doet enkele toezeggingen, maar enkele collega's zien toch een noodzaak tot een Verslag Algemeen Overleg om daar moties in te dienen. Die moties komen vlot daarna in stemming. Ook moties die ik mede ingediend heb, worden aangenomen.
De binnenvissers kunnen zo een rol spelen bij het overzetten van paling, extra zeedagen voor de zeevissers mogelijk maken en ook geen standaard kortingen op vangst quotum
Altijd een klein succesmomentje, zeker als dat ook tot positieve aanpassingen voor vissers of andere burgers leidt.
Donderdagmorgen eerst onze fractiecommissie Omgeving en dan het Ronde Tafel Gesprek over de EHEC crisis. Wat kunnen we in Nederland doen om dergelijke gezondheidsrisico's nog verder in te perken, maar vooral hoe kunnen we voorkomen dat de Nederlandse en buitenlandse consument het vertrouwen in de tuinbouwproducten(tijdelijk) verliest. We praten drie uur lang met vertegenwoordigers van de sector en deskundigen. De conclusies en vervolggesprekken zullen we meenemen bij de behandeling van deze problematiek in een Algemeen Overleg EHEC op 1 februari 2012. We verzenden onze schriftelijke inbreng in de voorbereiding van de wet op de Plattelandswoningen. Na het doorwerken van diverse overleg stukken en uitnodigingen vertrek ik aan het eind van de dag naar Winterswijk.
Vrijdag ochtend is een moment van overleg op mijn makelaarskantoor. De markt is (te) rustig. Het kopersvertrouwen ontbreekt blijkbaar nog en daarnaast zit iedereen ook een beetje met het hoofd bij de feestdagen. Verkopers zijn er wel genoeg, maar kopers nog beperkt in de markt. Ik heb dan weer eens gelegenheid om mijn Rotary-bijenkomst te bezoeken. En door slechte weer laat ik mij naar de gemeentelijke Kerstborrel rijden en daar blijkt het samenstellen van een kerstpakket voor de medewerkers te gebeuren door een soort "gemeentehuismarkt" waar men met ontvangen bonnen zelf wat kan "kopen". Leuk systeem waar de plaatselijke middenstand ook graag aan mee doet. En als raadsleden gaan we na afloop nog een stamppot-maaltijd nuttigen bij de burgemeester thuis. Leuk en ongedwongen ook de politieke zaken in Winterswijk met elkaar bespreken. Voor informele en persoonlijke contacten van groot belang. Politiek is ook vooral mensenwerk, waarin je elkaar ook iets moet gunnen maar ook afspraken moet nakomen. Daar heb ik wel de nodige kritiek op fracties van coalitie partijen omdat we een afspraak over het afschaffen van Welstandstoezicht die in het coalitie-akkoord staat wel erg minimaal uitgevoerd zien worden. En dat loopt al even zodat we deze zaak maar moeten nemen zoals die is, maar we proberen wel het raadsbesluit met een amendement nog iets bij te schaven. Komt nog in de raad.
Zaterdag nog fractieoverleg gevoerd en daarna ga ik op naar een bijeenkomst van natuurliefhebbers bij zalencentrum Wamelink. Het onderwerp is "Groen in de Stad" en Jaap Dirkmaat is een van de sprekers. Goed om ook die kant van de politiek eens te horen. Na afloop spreek ik nog even met hem en vraag of zijn idee om minder compact te bouwen en zo meer natuur tussen woningen te creëren serieus bedoeld was en hoe hij dat dan voor zich zag. Daaruit blijkt hij inderdaad van mening te zijn dat extra woon-ruimte gebruik van natuurgronden geen probleem hoeft te zijn, als er maar een extra bijdrage aan de natuur aan vast zit, dei zorgt dat het er per saldo beter op wordt. Vind ik een interessante gedachte, die aansluit bij mijn eigen opvattingen dat we op maat en naar wens moeten bouwen. Dat gaat er ook van komen in Nederland en daarbij kunnen mensen bouwen naar eigen wens en ook het gebruik afstemmen op de eigen wensen. Niet alles vanuit het provinciehuis of gemeentehuis gaan regelen. Dit blijkt een opmerkelijke steun uit de groene hoek.
Bij thuiskomst heeft mijn zoon met zijn vrienden een Sinterklaas avond. Leuk om te zien dat zij dat ook met elkaar doen. Je maakt zo samen gezelligheid.
Die saamhorigheid en gezelligheid is er ook op zijn tijd in de politiek waarin we allemaal vanuit ons eigen kijk op de wereld en de oplossingen voor problemen in discussie gaan. We bestrijden dan elkaars ideeën , maar we bestrijden niet elkaar......
Tot volgende week !
Johan Houwers