Proud to be European

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 19 december 2011, 0:53.

“Nee, ik voel me geen Europaan”, zei Emile Roemer parmantig en uitdagend tegen de interviewer van Buitenhof vanmorgen. Het klonk als een verklaring van verzet. Roemer is Bewust Niet-Europeaan.

Vandaag overleed Vaclav Havel. In 2009 sprak hij het Europees Parlement toe, bij de 20e verjaardag van de val van De Muur. “Europe is the homeland of our homelands”, zei Havel. Zo’n onomwonden liefdesverklaring voor Europa hoor je niet vaak.

De emotie bij onze nationale identiteit lijkt vanzelfsprekend, maar ons Europees gevoel moeten we steeds weer bevestigen, toelichten of verdedigen.

Sommige mensen zijn nog wel bereid tot de feitelijke constatering dat ze Europeaan zijn, als inwoner van dit continent. Maar trots op de Europese identiteit, of het Europees burgerschap, is niet aan de orde.

Maar wie de Europese identiteit zo nadrukkelijk afwijst, mist veel. De Europese identiteit is een verrijking, een spannende extra dimensie. Ik voel me onderdeel van de Europese veelzijdigheid. Ik ben trots op wat wij, Europeanen tot stand hebben gebracht. Ik voel me verbonden met andere Europeanen, door ons gezamenlijk verleden, maar vooral door een gezamenlijke toekomst.

En ja, ik voel me ook verbonden met de instellingen van de Europese Unie. U zult misschien fronsen: hoe kan iemand zich verbonden voelen met logge, ondoorzichtige, bureaucratische kolossen? Begrijpelijke reactie. En ik ken als geen ander de dagelijkse frustratie van de traag malende molens van de macht, en ook ik zie de moeizame ontwikkeling van gesloten diplomatiek bolwerk tot politieke arena. Maar diezelfde instellingen staan ook voor vrede, vrijheid, democratie. Diezelfde instellingen staan garant voor de kwaliteit van mijn bestaan. Die bureaucratische instellingen zorgen dat 500 miljoen mensen op een vreedzame manier samen een heel continent kunnen besturen.

Hoogdravend? Misschien. Maar het overlijden van Havel herinnert weer even welke prijs er is betaald voor de vrede en vrijheid in Europa. Dat roept bij mij geen gevoel van afweer op, maar de behoefte dat te koesteren.

Europa is me dierbaar.

Tags: Europeaan, Havel, identiteit, Roemer, Sophie, toekomst, trots, veelzijdigheid, Veld, vrede