09 december 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 9 december 2011.

Gisteren zijn we een actie gestart tegen de nieuwe Wet Natuur. Het idee is om op korte termijn een protestbos aan te leggen van bomen die gekocht zijn door bezorgde burgers en organisaties. Dit bos staat symbool voor het groeiend verzet onder Nederlandse burgers tegen de nieuwe natuurwet van staatssecretaris Bleker!

De nieuwe Wet Natuur moet 3 bestaande natuurwetten in Nederland gaan vervangen. Maar deze nieuwe wet betekent een totale afbraak van het natuurbeleid waar jarenlang in is geïnvesteerd. Er dreigt een natuurramp van ongekende omvang in Nederland als de nieuwe Wet Natuur begin 2012 wordt aangenomen in de Tweede Kamer. 80 dier- en honderd plantensoorten verliezen dan hun beschermde status. En bijzondere diersoorten worden alleen nog beschermd als ze ook elders in Europa in hun voortbestaan worden bedreigd. Nederland slaat internationaal een modderfiguur met een natuurwet die niet aansluit bij internationale verdragen. Het IUCN ( de internationale natuurbeschermingsorganisatie) heeft al zware kritiek geuit op het natuurbeleid van Bleker.

De nieuwe wet zal er ook voor zorgen dat er geen verbindingen meer gemaakt worden tussen natuurgebieden, zodat dieren meer ruimte krijgen. De Ecologische Hoofdstructuur komt er dus niet. Als de staatssecretaris de Ecologische Hoofdstructuur niet wil voltooien, zullen wij als natuurbeschermers dat zelf moeten doen.

Al meer dan 2000 (!) mensen hebben een boom of meerdere bomen gekocht als protest tegen de nieuwe natuurwet van staatssecretaris Bleker. Gelukkig lijkt de Groeiend Verzetsboom uit te groeien tot de nieuwe kerstboom van dit jaar!

Wil jij je ook aansluiten bij het Groeiend Verzet door één of meerder bomen te kopen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Zondagochtend zal ik in het radioprogramma van Vroege Vogels (tussen 8.00 en 10.00 uur) meer vertellen over de actie!

Gisteren is ook een oproep verschenen in de Metro. Dankzij een gulle sponsor konden we twee pagina’s (waaronder de voorpagina!) vullen en ruim 1,5 miljoen mensen in overweging geven niet te kiezen voor de eenzijdige en zeer kortzichtige 'business as usual' politiek, maar te kiezen voor de radicaal andere koers die noodzakelijk is om de aarde bewoonbaar te houden voor toekomstige generaties mensen en dieren. Metro gemist? Download hem hier (http://www.readmetro.com/en/holland/metro-holland/)

Afgelopen woensdag was er in de Tweede Kamer weer een debat over de Europese top. Als fractie ontvangen wij steeds meer brieven van bezorgde burgers die zich niet gehoord voelen door de zittende politieke partijen. Ze hebben geen vertrouwen meer in Europa. Ik heb daarom mijn collega’s tijdens het debat opgeroepen om eens naar de burgers te luisteren. Ik heb daartoe een brief van zo’n bezorgde burger, Geert Kimpen, voorgelezen, omdat deze de mening die momenteel onder burgers leeft goed weergeeft. Lees of bekijk het hier terug.

A.s. dinsdag 13 december zal ik mijn initiatiefwetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten verdedigen in de Eerste Kamer. Ik zie er zeer naar uit.

Goed nieuws: de stemming waarbij een meerderheid van de Tweede Kamer zich uitsprak voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten is genomineerd als politiek moment van het jaar! Over 9 dagen zal de winnaar gekozen worden, stem ook! Dan tot slot nog iets leuks voor de feestdagen die in aantocht zijn. Je kunt namelijk helpen om een diervriendelijk Nederland een stapje dichterbij te brengen. Jouw mes en vork zijn de belangrijkste wapens in de strijd tegen armoede, een oneerlijke voedselverdeling en dierenleed. Zet deze feestdagen ook die stap: kies voor minder dierenleed, kies voor een vegetarische kerst! Ter inspiratie heb ik een heerlijk vegetarisch kerstmenu samengesteld, klik hier. Smakelijk eten!