05 december 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 5 december 2011.

Commotie deze week in Nederland over de ganzen rondom vliegveld Schiphol. De ganzen kunnen in botsing komen met vliegtuigen wat voor problemen zou zorgen bij het landen en opstijgen. Het plan van staatssecretaris Atsma van Milieu is om de dieren te vergassen of, wat nu al gebeurt, massaal jagers in te zetten. Kortzichtiger en dieronvriendelijker kan niet. Het heeft geen enkel blijvend effect en zorgt voor veel dierenleed. Lees over het vergassen ook hier …. De ganzenjacht vergroot de kans op gevaarlijke situaties rond Schiphol notabene doordat ganzen onvoorspelbaar vluchtgedrag gaan vertonen.

De Partij voor de Dieren heeft wel een effectieve en diervriendelijke oplossing: Ons wetenschappelijk bureau de Nicolaas G. Pierson Foundation heeft al eerder het idee gelanceerd om, in navolging van luchthavens als Denver en fresno (V.S.) de gras- en landbouwgronden nabij de luchthaven zo snel mogelijk plaats laten maken voor zonnepanelen. Nu worden er voedselgewassen geteeld waardoor het gebied rondom Schiphol zeer aantrekkelijk is als broed- en foerageerplaats. Dat is vragen om moeilijkheden. Het is ook niet voor niets dat in de Verenigde Staten het verboden is om voedselgewassen te telen nabij luchthavens. Daarnaast moet er onmiddellijk een einde gemaakt worden aan de jacht op vossen, de natuurlijke vijand van de gans.

Dinsdag 29 november was een treurige dag voor orka Morgan. De orka werd die dag naar de slecht bekend staande Loro Parque op Tenerife afgevoerd. Geen vrijheid voor Morgan dus, maar levenslange opsluiting in een pretpark. En dat terwijl er succesvolle projecten zijn om zeezoogdieren uit het wild weer terug te laten keren naar hun oorspronkelijke habitat.

Deze week hebben we een meldpunt geopend om de onwaarheden van staatssecretaris Bleker ten aanzien van zijn landbouw- en natuurbeleid te verzamelen. Oud VVD-minister Nijpels betichtte Bleker in het radioprogramma tros Kamerbreed van zaterdag 26 november ervan dat hij ‘"voortdurend onwaarheden spreekt". Wij roepen iedereen op om meldingen te maken wanneer zij Bleker betrappen op het romantiseren van de werkelijkheid. Deze 'leugendetector van Bleker' zal de basis vormen voor een zwartboek over het beleid van de staatssecretaris.

Donderdag voerde ik in de Tweede Kamer het debat over megastallen en voorafgaand aan het debat hield Milieudefensie een leuke actie op het Plein met de titel ‘megastal of modderbad?’

Om dat uit te beelden hadden vertegenwoordigers van milieudefensie zich uitgedost als varkens. Zij maakten hun voorkeur voor het modderbad duidelijk door allemaal tegelijk in klaarstaande badkuipen te stappen, die voor de gelegenheid waren gevuld met modder. Een heel goede actie!

Tot slot nog nieuws uit de Eerste Kamer waar deze week een motie werd aangenomen van mijn collega Niko Koffeman. In deze motie wordt de regering verzocht zich er bij de totstandkoming van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) voor in te zetten om de zorgen die de Europese rekenkamers hebben geuit weg te nemen.

Tot gauw weer!