Een half ei is geen ei

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op zondag 27 november 2011, 1:10.

Proto-PVV’er Frits Bolkestein schaarde zich gister in de rij van wensdenkers van het opbreken van de euro in een ‘neuro’ en een ‘zeuro’. Veel Nederlanders en Duitsers klinkt dit aantrekkelijk in de oren. “Good riddance”, denken ze: “zonder die luie, frauderende zuiderlingen zijn we beter af. Fijn onder elkaar: ijverige, zuinige, eerlijke, betrouwbare noorderlingen” (die nijvere noorderlingen zijn ook niet bepaald unaniem voorstander van begrotingsdiscipline, maar dat wordt voor het gemak over het hoofd gezien).

Het idee dat we met de ‘neuro’ beter af zijn, is vooral gebaseerd op licht xenofobe karikaturen, niet op feiten en verstand. Wat Bolkestein en anderen over het hoofd zien, is dat de euro niet een simpel ruilmiddel is tussen Europese landen die onderling handel drijven. De euro is ook een wereldmunt. De euro is een onmisbare pijler onder de Europese interne markt als economisch blok in de wereld. Daar kan je niet zomaar zonder gevolgen een stukje afsnijden. We krijgen geen ‘neuro’ maar een ‘duuro’ (of ‘Teuro’, zoals de Duitsers zeggen).

Zelfs als alleen het kleine Griekenland uit de eurozone wordt gezet, is de euro niet meer dezelfde munt als voorheen. De kracht van de euro ligt niet alleen in de financieel-economische statistiekjes van elk afzonderlijk land, maar ook en vooral in de politieke geloofwaardigheid van het bestuur van de eurozone. Als Europa er niet in slaagt Griekenland aan boord te houden, zegt dat heel veel over de politieke zwakte van Europa. En wie gelooft er nu in een munt met een zwak economisch bestuur, waar landen zomaar in- en uit kunnen stappen? De VS zitten minstens net zo diep in de economische misère als Europa, misschien nog wel dieper. Maar niemand twijfelt aan de eenheid van de dollarzone. Het is ondenkbaar dat een van de Amerikaanse staten bij economisch kwakkelen uit de dollar zou worden gezet.

Bolkestein stelt terecht vast dat bij de start van de euro een weeffout is gemaakt. In plaats van de zaak nu uiteen te rafelen, moeten we een nieuw stramien opzetten en de weeffout herstellen. De eurozone moet snel een krachtig bestuur met bevoegdheden krijgen en het vertrouwen van de wereld in de euro herstellen.

Tags: bolkestein, dollar, euro, europa, neuro, Sophie, Veld, wereldmunt, zeuro