Geen tewerkstellingsvergunning voor Bulgaren en Roemenen, geen paspoort voor Nederlanders in het buitenland - Hoofdinhoud
Vandaag is er gestemd over de ingediende moties bij het begrotingsdebat integratie. Twee opvallende uitkomsten. Bulgaren en Roemenen kunnen volgend jaar geen tewerkstellingsvergunning krijgen voor ongeschoolde arbeid en de oproep aan het kabinet om de nationaliteitswet niet te verslechteren voor Nederlanders in het buitenland haalde geen meerderheid.
Geen tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaren en Roemenen
De Tweede Kamer nam met grote meerderheid een motie aan van PvdA en VVD dat het kabinet niet langer tewerkstellingsvergunningen mag verstrekken aan Bulgaren en Roemenen voor ongeschoolde arbeid. Dat betekent dat bijvoorbeeld in de tuinbouw volgend jaar geen Bulgaren en Roemenen meer aan de slag kunnen. Werknemers uit Bulgarije en Roemenië hebben namelijk een vergunning nodig om in Nederland te mogen werken. Aangezien er in Nederland meer dan voldoende arbeidsaanbod is, vind ik het niet verdedigbaar dat de tuinbouwers Bulgaren en Roemenen naar Nederland halen om werk te doen waar in Nederland al meer dan voldoende mensen voor te vinden zijn. Het ontneemt bovendien de tuinbouwers en louche uitzendbureautjes de kans om aan Bulgaarse en Roemeense werknemers een te laag salaris te betalen waardoor Nederlandse werknemers worden weggeconcurreerd. Vorig jaar kwam het kabinet nog stevig in aanvaring met CDA en VVD toen minister Kamp het aantal tewerkstellingsvergunningen voor de tuinbouw fors wilde verlagen.
Paspoort voor Nederlanders in het buitenland
Een motie die het kabinet opriep af te zien van het wetsvoorstel om Nederlanders in het buitenland die een paspoort van een ander land aanvragen vaker de Nederlandse nationaliteit te laten verliezen, haalde geen meerderheid. De VVD stemde tegen, terwijl de partij eerder had laten weten ook niet voor de wetswijziging te zijn. Het gaat bijvoorbeeld om Nederlanders met een buitenlandse partner of Nederlandse kinderen die in een ander land geboren zijn en ook van hun geboorteland een paspoort willen. De VVD kondigde vandaag op twitter aan bij de behandeling van de wet alsnog de duidelijke woorden uit de kranten waar te zullen maken, maar verschool zich vandaag achter procedurele argumenten.
Landelijk Overleg Minderheden
Naast deze twee moties heeft één motie van mij samen met Mirjam Sterk van het CDA een meerderheid gehaald waarin de regering gevraagd wordt met het Landelijk Overleg Minderheden te gaan spreken over een nieuwe toekomst waarin de expertise van de minderhedenorganisaties wordt gewaarborgd maar het kabinet niet langer verplicht met allerlei groeperingen moet overleggen.
Een torenhoge schuld voor vluchtelingen
Een motie waarin ik de regering vroeg af te zien van het voornemen vluchtelingen niet hun eigen inburgering te laten betalen, kreeg geen stemmen van CDA, VVD en PVV. Dat valt me tegen van het CDA, aangezien ik het niet humaan vind om echte vluchtelingen, dus mensen die moesten vrezen voor hun leven of voor vervolging, in Nederland op te vangen en ze dan meteen op te zadelen met een schuld die kan oplopen tot wel 10.000 euro! Dat je mensen die uit eigen keus naar Nederland komen zelf hun inburgering laat betalen, vind ik prima, maar voor mensen die moeten vluchten omdat hun leven in gevaar is hoor je menselijker te zijn.
Integratie van Somaliërs
Tot slot was een motie die het kabinet vroeg om een totaalaanpak van de integratieproblemen van en met Somaliërs helaas ook kansloos. Ook daar was de coalitie tegen.