Onredelijke reacties Israël en Nederland op Palestijns lidmaatschap UNESCO - Hoofdinhoud
GroenLinks is onthutst over de reacties van Israël en Nederland op het Palestijns lidmaatschap van UNESCO. Tweede Kamerleden Mariko Peters en Arjan El Fassed hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Rosenthal. Mariko Peters: “Met het staken van het doorgeven van belastinggeld waar de Palestijnse Autoriteit recht op heeft en het versneld bouwen van 2.000 woningen op bezet gebied, kiest Israël ervoor de bezetting verder te consolideren. Dit obstrueert de internationale samenwerking en heeft niets meer te maken met het vredesproces”.
UNESCO is een organisatie die samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur versterkt en dialoog tussen culturen en mensen probeert te bevorderen. Nederland stemde afgelopen weekend tegen volwaardig Palestijns lidmaatschap van UNESCO.
Peters: “De opstelling van Nederland en minister Rosenthal is zeer teleurstellend en ingegeven door de angst om de vriendschap met Israel te schaden. Die vriendschap werkt eerder verblindend dan constructief.”
El Fassed: “Het Palestijns lidmaatschap van Unesco is belangrijk en draagt bij aan de bescherming van Palestijns cultureel erfgoed. Hier kan je niet tegen zijn. Wanneer we zouden wachten met deze stap totdat er vrede is, kan nog meer cultureel erfgoed verloren gaan”.
Vragen van de leden El Fassed en Peters (beide GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse zaken over het Palestijns lidmaatschap van UNESCO.
-
1.Kent u het bericht 'Nederland teleurgesteld over besluit UNESCO'?
-
2.Wat is volgens u het mandaat en de doelstelling van UNESCO? Deelt u de mening dat de bevordering van samenwerking binnen organisaties als UNESCO op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur bijdraagt aan vrede en staatsopbouw?
-
3.Waarom moet het Palestijnse lidmaatschap volgens u van UNESCO uitkomst zijn van 'onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israel over uitstaande kwesties, conform het tijdpad van het Kwartet'? Deelt u niet de mening dat ook de Palestijnen op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur internationale samenwerking mogen zoeken?
-
4.Wat zijn de overwegingen van leden van het Kwartet zoals Rusland, leden van de VN Veiligheidsraad, zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en andere EU-lidstaten, zoals Italië, Ierland en Denemarken om zich niet tegen het Palestijnse lidmaatschap van UNESCO te keren? Delen zij uw mening niet? Kunt u dit toelichten?
-
5.Hoe oordeelt u over de reactie van Israel op het lidmaatschap van de Palestijnen bij UNESCO? Deelt u de mening dat die reactie, zoals het staken van het doorgeven van belastinginningen en het versneld bouwen van 2.000 woningen in bezet gebied, niet in verhouding staat tot de stap van de Palestijnen om toe te treden tot een organisatie die onderwijs, wetenschap en cultuur bevordert (UNESCO)? Deelt u de mening dat de maatregelen van Israel het vredesproces ernstig verstoren? Zo nee, waarom niet?
-
6.Hoe beïnvloedt een Palestijns lidmaatschap van UNESCO de situatie in Israel en de Palestijnse gebieden?
-
7.Overweegt u zelf stappen zoals de VS die heeft genomen? Zo ja, welke en waarom?
8.
De VS heeft aangekondigd haar contributie aan UNESCO te stoppen. Wat zijn de consequenties hiervan voor de programma's van UNESCO? Deelt u de mening dat een dergelijke stap geen bijdrage levert aan internationale samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur?
-
9.Bent u bekend met de vernieling en roof van cultureel erfgoed in de Palestijnse gebieden door Israel zoals de vernieling van honderden historische gebouwen in Nablus (2002 en 2003) en de toe-eigening in 1948 van tienduizenden boeken die nu in de nationale bibliotheek van Israel staan? Welke maatregelen hebben Israel en de Palestijnse Autoriteit genomen om cultureel erfgoed in de Palestijnse gebieden te beschermen?
-
10.Deelt u de mening dat Israel, lid van UNESCO, in het (recente) verleden op grote schaal cultureel erfgoed heeft vernietigd of beschadigd en archeologische vondsten en kunst heeft geroofd en nog steeds in tegenspraak met de Haagse Conventie uit 1954 cultureel erfgoed niet adequaat weet te beschermen en kunstobjecten die ontvreemd zijn uit een bezet gebied, nog steeds niet heeft teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren?
-
11.Deelt u de mening dat een land zijn bewoners de toegang tot cultureel en religieus erfgoed niet moet willen ontzeggen, zoals Israel dat doet met historische en religieuze gebouwen in Jeruzalem voor Palestijnen?
-
12.Hebben Israel en de Palestijnen de vredesonderhandelingen inmiddels hervat? In hoeverre heeft uw opstelling sinds september bijgedragen om beide partijen om de tafel te krijgen?
-
13.Kunt u deze vragen voor de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken beantwoorden?