Verhagen en het F-woord - Hoofdinhoud
Minister Verhagen (CDA) pleit vandaag in de Volkskrant voor afdwingbare regels voor economisch beleid binnen de EU. Hij stelt dat landen die zich niet aan de afspraken houden, door Brussel verplicht moeten kunnen worden. Eigenlijk pleit Verhagen voor een federaal Europa, maar durft het F-woord niet te noemen. Het valt altijd te waarderen als politici tot inzicht komen. Nog niet zo heel lang geleden fulmineerde Verhagen tegen “de Europese Superstaat”. Als D66′ er die al heel lang pleit voor een sterk Europa met afdwingbare afspraken, vind ik de draai van Verhagen zeer welkom.
Ik steun zijn pleidooi voor meer bevoegdheden voor Europa dan ook van harte. Maar dan moet dat wel gelden voor alle Europese beleidsterreinen, en niet alleen die terreinen waar Nederland het toevallig goed doet, of meent te doen. Verhagen heeft gelijk dat lidstaten bij economisch wanbeleid desnoods onder curatele gesteld moeten kunnen worden.
Ik juich dat toe. Maar dan wel alle landen. Dus ook Nederland.
Veel zuidelijke landen moeten bijvoorbeeld hard trekken aan hun arbeidsproductiviteit. Andere landen moeten enorme inspanningen plegen om hun industrie te moderniseren, en weer anderen moeten hun arbeidsmarkt drastisch flexibiliseren. Maar ook Nederland zou door de Commissie moeten worden aangepakt. Zo moet Nederland onverwijld onder curatele om aan de Europese milieuafspraken te voldoen. En Nederland zou van de Europese Commissie een dwingende aanwijzing moeten krijgen om de pensioenleeftijd veel sneller te laten stijgen en de volstrekt verziekte huizenmarkt gezond te maken. De Commissie zou Nederland ook streng aankijken over zijn dalende plaats op het scoreboard van omzetting van interne marktregels.
Maar ook op andere terreinen moeten de regels afdwingbaar worden. Europa heeft een fantastisch stelsel van regels voor de bescherming en bevordering van de grondrechten. De lidstaten lappen de grondrechten echter massaal aan hun laars en de Commissie durft ze er nauwelijks op aan te spreken. Massale illegale uitzettingen van Roma, steun aan het Amerikaanse martelprogramma, homodiscriminatie van staatswege, het muilkorven van de media: er is niet één lidstaat die vrij van zonden is. Ook op dit terrein moet de Commissie de lidstaten onder curatele kunnen zetten.
Verhagen pleit voor een ‘onafhankelijke’ Eurocommissaris. Dat ben ik met hem eens als hij bedoelt: onafhankelijk van nationale deelbelangen en niet kwetsbaar voor collectieve druk van de lidstaten die geen ingrijpen vanuit Brussel accepteren. D66 pleit al lang voor een sterke Europese Commissie met meer bevoegdheden, maar dan wel onder democratische controle van het Europees Parlement.
Met goede afspraken, en met de bijbehorende middelen om landen aan die afspraken te houden, kan Europa ook in de 21e eeuw veiligheid, vrijheid en welvaart garanderen. Hulde aan Verhagen dus, voor zijn nieuwe standpunt!
Zie ook de blog met Gerard Schouw (vandaag in de Volkskrant als opiniestuk).