Verordening 2003/1829 - Genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Verordening (EG) nr. 1829/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoedersofficiële Engelstalige titel
Regulation (EC) No 1829/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on genetically modified food and feedRechtsinstrument | Verordening |
---|---|
Wetgevingsnummer | Verordening 2003/1829 |
Origineel voorstel | COM(2001)425 |
Celex-nummer123 | 32003R1829 |
Document | 22-09-2003 |
---|---|
Bekendmaking in Publicatieblad | 18-10-2003; Special edition in Slovenian: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Estonian: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 030,Special edition in Polish: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Lithuanian: Chapter 13 Volume 032,OJ L 268, 18.10.2003,Special edition in Slovak: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Maltese: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Latvian: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Hungarian: Chapter 13 Volume 032,Special edition in Romanian: Chapter 13 Volume 041,Special edition in Bulgarian: Chapter 13 Volume 041,Special edition in Czech: Chapter 13 Volume 032 |
Inwerkingtreding | 11-07-2003; in werking datum publicatie + 20 zie art 49 18-04-2004; Toepassing datum publicatie + 6 maanden zie art 49 |
Einde geldigheid | 31-08-2010; gedeeltelijk einde van de geldigheid art. 39 stilzwijgende opheffing door 32009R0767 31-12-2017; gedeeltelijk einde van de geldigheid art. 39 stilzwijgende opheffing door 32015R2283 31-12-9999 |
|
Verordening (EG) nr. 1829/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders (Voor de EER relevante tekst)
Publicatieblad Nr. L 268 van 18/10/2003 blz. 0001 - 0023
Verordening (EG) nr. 1829/2003 van het Europees Parlement en de Raad
van 22 september 2003
inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders
(Voor de EER relevante tekst)
HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op de artikelen 37 en 95 en artikel 152, lid 4, onder b),
Gezien het voorstel van de Commissie(1),
Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité(2),
Gezien het advies van het Comité van de Regio's(3),
Volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag(4),
Overwegende hetgeen volgt:
-
(1)Het vrije verkeer van veilige en gezonde levensmiddelen en diervoeders is een wezenlijk aspect van de interne markt, dat een aanzienlijke bijdrage levert tot de gezondheid en het welzijn van de burgers en hun sociale en economische belangen.
-
(2)Bij de uitvoering van het beleid van de Gemeenschap dient een hoog niveau van bescherming van het leven en de gezondheid van de mens te worden gewaarborgd.
-
(3)Ter bescherming van de gezondheid van mens en dier dienen levensmiddelen en diervoeders die geheel of gedeeltelijk uit genetisch gemodificeerde organismen bestaan of daarmee zijn geproduceerd (hierna "genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders" genoemd), door middel van een communautaire procedure aan een veiligheidsbeoordeling te worden onderworpen alvorens zij in de Gemeenschap in de handel worden gebracht.
-
(4)Verschillen tussen nationale wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen inzake de beoordeling van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders kunnen een belemmering vormen voor het vrije verkeer van deze producten en daardoor de concurrentie vervalsen.
-
(5)Bij Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad van 27 januari 1997 betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten(5) is een vergunningsprocedure voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen ingesteld waarbij de lidstaten en de Commissie zijn betrokken. Deze procedure dient gestroomlijnd te zijn en transparanter gemaakt te worden.
-
(6)Verordening (EG) nr. 258/97 voorziet tevens in een kennisgevingsprocedure voor nieuwe levensmiddelen die wezenlijk gelijkwaardig zijn aan bestaande levensmiddelen. Hoewel wezenlijke gelijkwaardigheid een belangrijk element van de veiligheidsbeoordeling van genetisch gemodificeerde levensmiddelen is, volstaat dit niet als veiligheidsbeoordeling op zich. Omwille van de duidelijkheid en transparantie en ter verkrijging van een geharmoniseerd kader voor de toelating van genetisch gemodificeerde levensmiddelen dient deze kennisgevingsprocedure voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen te worden afgeschaft.
-
(7)Diervoeders die geheel of gedeeltelijk uit genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) bestaan, zijn tot dusverre onderworpen aan de vergunningsprocedures van Richtlijn 90/220/EEG van de Raad van 23 april 1990(6) en Richtlijn 2001/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 maart 2001 inzake de doelbewuste introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu(7). Er bestaat geen vergunningsprocedure voor met GGO's geproduceerde diervoeders. Daarom dient er één doeltreffende, transparante communautaire vergunningsprocedure te komen voor diervoeders die geheel of gedeeltelijk uit GGO's bestaan of daarmee zijn geproduceerd.
-
(8)De bepalingen van deze verordening zijn ook van toepassing op voeders voor niet voor de voedselproductie bestemde dieren.
-
(9)De nieuwe vergunningsprocedures voor genetisch...
Lees meer
Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.
Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.
- 1.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 43 van 14-2-1997, pagina 1.
- 3.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 4.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 5.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 6.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 169 van 27-6-1997, pagina 85.
- 7.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 28-8-1997, pagina 18.
- 8.Zie met name de notulen van de 79e vergadering van het Permanent Comité voor levensmiddelen.
- 9.Zie met name 'Proposed Draft Principles for the Risk Analysis of Foods Derived From Modern Biotechnology' in Step 5 van de Elaboration Procedure, Codex Ad Hoc Intergovernmental Task Force on Foods Derived from Biotechnology.
- 13.PB C
- 14.PB C
- 15.PB C
- 16.PB C
- 17.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 43 van 14-2-1997, pagina 1.
- 18.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 117 van 8-5-1990, pagina 15.
- 20.PB L
- 21.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 40 van 11-2-1989, pagina 27.
- 22.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 10-9-1994, pagina 1.
- 23.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 25.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 31.PB L
- 33.PB L
- 34.PB L
- 35.PB L
- 37.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 28-8-1997, pagina 18.
- 38.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 39.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 40.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 41.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 42.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 45.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 28-8-1997, pagina 18.
- 46.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 47.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 48.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 169 van 27-6-1997, pagina 85.
- 49.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 50.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 57.Er zijn op tegenwoordig drie belangrijke sojaproducten: zaden, olie en meel. Een bushel sojabonen van 27,2 kg levert ongeveer 21,8 kg eiwitrijk voedsel en 5,0 kg olie. Onbewerkte sojabonen kunnen in de diervoeding in geringe mate en in de menselijke voeding in het geheel niet worden gebruikt, omdat zij antinutritionele factoren zoals trypsineremmers en lectinen bevatten. Deze factoren worden door adequate warmtebehandeling geïnactiveerd. Hele sojabonen worden gebruikt voor de productie van taugé, gekookte sojabonen, geroosterde sojabonen, volvet sojameel en de traditionele sojaproducten (miso, sojamelk, sojasaus en tofu). Naast het gebruik van de ruwe olie voor menselijke consumptie wordt geraffineerde sojaolie voor tal van technische en industriële toepassingen gebruikt. Uit sojaolie kunnen glycerol, vetzuren, sterolen en lecithine worden vervaardigd (uit OECD Task Force for the Safety of Novel Foods and Feeds: DRAFT CONSENSUS DOCUMENT ON COMPOSITIONAL CONSIDERATIONS FOR NEW VARIETIES OF SOYBEAN: KEY FOOD AND FEED NUTRIENTS AND ANTINUTRIENTS, ENV/JM/FOOD(99)5/REV1, 27 september 2000).
- 58.De voornaamste toepassing van maïs in voedsel (ongeveer 10% van het totale verbruik) is in de vorm van maïsmeel voor bakken, snacks en pap/polenta, korrels voor de bierbrouwerij, snacks en ontbijtgranen, en als zetmeel en gehydrolyseerde zetmeelderivaten zoals glucosestroop en ander zoetstoffen, en in mindere mate als maïsolie (uit: Genetically Modified Crops. Economic and Strategic Issues through the Food Chain. Maize, PG Economics Ltd., oktober 1999).
- 59.PB L
- 60.Er zijn gegevens uit verscheidene bronnen betreffende de kosten van IP (soja, maïs, koolzaad) bij de silo's die uiteenlopen van 0,6 tot 5% van de prijzen af boerderij alsmede extra kosten voor de verwerkende industrie van 0,6 tot 3% van de prijs per ton. Er worden ook voorbeelden gegeven voor de totale kosten van IP voor GG/non-GG-teelten, uiteenlopend van 6 tot 17% (rapport van DG AGRI, 2000). Volgens ramingen liggen de kosten voor een IP-testsysteem tussen 1 EUR/t voor eenvoudige controle tot wel 20 EUR/t voor de strengste systemen met overlappende documentatie, veldinspecties, productbemonstering en laboratoriumtests door derde partijen. Een voorbeeld van IP in Canada uit 1996 voor herbicide-resistent GG-koolzaad geeft als totale kosten voor tests, administratie en controle van het IP-systeem 2,9 EUR/t (rapport van DG AGRI). Deze cijfers duiden erop dat de kosten voor IP beheersbaar zijn en de handel zelfs zouden kunnen bevorderen.
- 61.OECD, Directorate for Food, Agriculture and Fisheries 'Modern Biotechnology and Agricultural Markets: a Discussion of Selected Issues', december 2000.
- 62.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 43 van 14-2-1997, pagina 1.
- 64.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 65.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 66.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 67.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 169 van 27-6-1997, pagina 85.
- 68.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 28-8-1997, pagina 18.
- 69.Zie met name de notulen van de 79e vergadering van het Permanent Comité voor levensmiddelen.
- 70.Zie met name 'Proposed Draft Principles for the Risk Analysis of Foods Derived From Modern Biotechnology' in Step 5 van de Elaboration Procedure, Codex Ad Hoc Intergovernmental Task Force on Foods Derived from Biotechnology.
- 74.PB C
- 75.PB C
- 76.PB C
- 77.PB C
- 78.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 43 van 14-2-1997, pagina 1.
- 79.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 117 van 8-5-1990, pagina 15.
- 81.PB L
- 82.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 40 van 11-2-1989, pagina 27.
- 83.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 10-9-1994, pagina 1.
- 84.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 86.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 92.PB L
- 94.PB L
- 95.PB L
- 96.PB L
- 98.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 28-8-1997, pagina 18.
- 99.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 100.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 101.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 102.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 103.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 106.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 237 van 28-8-1997, pagina 18.
- 107.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 213 van 21-7-1982, pagina 8.
- 108.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 109.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 169 van 27-6-1997, pagina 85.
- 110.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 126 van 13-5-1983, pagina 23.
- 111.Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 270 van 14-12-1970, pagina 1.
- 118.Er zijn op tegenwoordig drie belangrijke sojaproducten: zaden, olie en meel. Een bushel sojabonen van 27,2 kg levert ongeveer 21,8 kg eiwitrijk voedsel en 5,0 kg olie. Onbewerkte sojabonen kunnen in de diervoeding in geringe mate en in de menselijke voeding in het geheel niet worden gebruikt, omdat zij antinutritionele factoren zoals trypsineremmers en lectinen bevatten. Deze factoren worden door adequate warmtebehandeling geïnactiveerd. Hele sojabonen worden gebruikt voor de productie van taugé, gekookte sojabonen, geroosterde sojabonen, volvet sojameel en de traditionele sojaproducten (miso, sojamelk, sojasaus en tofu). Naast het gebruik van de ruwe olie voor menselijke consumptie wordt geraffineerde sojaolie voor tal van technische en industriële toepassingen gebruikt. Uit sojaolie kunnen glycerol, vetzuren, sterolen en lecithine worden vervaardigd (uit OECD Task Force for the Safety of Novel Foods and Feeds: DRAFT CONSENSUS DOCUMENT ON COMPOSITIONAL CONSIDERATIONS FOR NEW VARIETIES OF SOYBEAN: KEY FOOD AND FEED NUTRIENTS AND ANTINUTRIENTS, ENV/JM/FOOD(99)5/REV1, 27 september 2000).
- 119.De voornaamste toepassing van maïs in voedsel (ongeveer 10% van het totale verbruik) is in de vorm van maïsmeel voor bakken, snacks en pap/polenta, korrels voor de bierbrouwerij, snacks en ontbijtgranen, en als zetmeel en gehydrolyseerde zetmeelderivaten zoals glucosestroop en ander zoetstoffen, en in mindere mate als maïsolie (uit: Genetically Modified Crops. Economic and Strategic Issues through the Food Chain. Maize, PG Economics Ltd., oktober 1999).
- 120.PB L
- 121.Er zijn gegevens uit verscheidene bronnen betreffende de kosten van IP (soja, maïs, koolzaad) bij de silo's die uiteenlopen van 0,6 tot 5% van de prijzen af boerderij alsmede extra kosten voor de verwerkende industrie van 0,6 tot 3% van de prijs per ton. Er worden ook voorbeelden gegeven voor de totale kosten van IP voor GG/non-GG-teelten, uiteenlopend van 6 tot 17% (rapport van DG AGRI, 2000). Volgens ramingen liggen de kosten voor een IP-testsysteem tussen 1 EUR/t voor eenvoudige controle tot wel 20 EUR/t voor de strengste systemen met overlappende documentatie, veldinspecties, productbemonstering en laboratoriumtests door derde partijen. Een voorbeeld van IP in Canada uit 1996 voor herbicide-resistent GG-koolzaad geeft als totale kosten voor tests, administratie en controle van het IP-systeem 2,9 EUR/t (rapport van DG AGRI). Deze cijfers duiden erop dat de kosten voor IP beheersbaar zijn en de handel zelfs zouden kunnen bevorderen.
- 122.OECD, Directorate for Food, Agriculture and Fisheries 'Modern Biotechnology and Agricultural Markets: a Discussion of Selected Issues', december 2000.
- 123.Deze databank van de Europese Unie biedt de mogelijkheid de actuele werkzaamheden (workflow) van de Europese instellingen (Europees Parlement, Raad, ESC, Comité van de Regio's, Europese Centrale Bank, Hof van Justitie enz.) te volgen. EURlex volgt alle voorstellen (zoals wetgevende en begrotingsdossiers) en mededelingen van de Commissie, vanaf het moment dat ze aan de Raad of het Europees Parlement worden voorgelegd.
- 124.EUR-Lex biedt een overzicht van het voorstel, wijzigingen, aanhalingen en rechtsgeldigheid.