05 oktober 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2011.

Gisteren was het dierendag. Ik hoop dat mensen even tijd hebben genomen stil te staan bij de belangen van dieren in plaats van na te denken over de bereidingswijzen. Ook de Partij voor de Dieren heeft niet stil gezeten gisteren.

In Amsterdam stond de gemeentefractie met een dierenspookhuis op de Dam. Dit was een groot succes. Ik hoorde dat het spookhuis door honderden nieuwsgierige voorbijgangers bezocht was en voor vele een eyeopener was. In het dierenspookhuis werden korte films vertoond over dieren in de voedsel- en bontindustrie en over circusdieren.

Esther bezorgde gisteren een biologische taart bij Dierenboetiek Reinken in Den Haag. Dit is al weer de vierde dierenspeciaalzaak die is gestopt met de verkoop van cavia’s, hamsters en konijnen! Omdat we deze dierenwinkels in het zonnetje willen zetten, ging Esther langs met een taart en een oorkonde. Mensen die een knaagdier willen kopen, worden voortaan doorverwezen naar een naburige knaagdierenopvang. Deze opvangcentra zitten overvol en de handel in huisdieren is vaak niet bepaald diervriendelijk. Wij hopen dan ook dat andere dierenwinkels het goede voorbeeld zullen volgen.

Zelf ben ik, nadat ik een dierendagcolumn had uitgesproken bij Tv-programma Koffie Max, gisteren naar Soest afgereisd om een aantal geredde legbatterijkippen een nieuw huisje te geven. Een zeer goed initiatief. De organisatie Red een legkip koopt kippen op uit de bio-industrie om ze daarna te herplaatsen bij ‘adoptieouders’. Als dit niet gebeurt gaan deze kippen naar de slacht. Steun dit initiatief!

Maandag hadden we een feestje. We zitten inmiddels vijf jaar in het Nederlandse parlement en dat is nog steeds een unicum in de wereld. Nergens anders is een Partij voor de Dieren in een nationaal parlement vertegenwoordigd. In die eerste 5 jaar hebben we vaak de woorden van Gandhi herhaald die voor elke emancipatiebeweging gelden: eerst negeren ze je, daarna lachen ze je uit, daarna bevechten ze je, en daarna win je. Leuk om ons eerste lustrum in de Tweede Kamer “geturfd” te zien in de Pers, lees het hier.

En ook aandacht voor ons vijfjarig jubileum bij radio 1. Ons succes in de Tweede Kamer werden besproken met Simon Otjes. Hij werkt aan een aan een proefschrift over de invloed van nieuwe politieke partijen en is werkzaam bij het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Maandag hebben we ook ons parlementair jaarverslag 2009/2010 gepresenteerd. De Partij voor de Dieren is de enige politieke partij die jaarlijks uitvoerig verantwoording aflegt over haar parlementaire werk, via het uitbrengen van een parlementair jaarverslag. Het is weer een lijvig boekwerk geworden, klik hier om het te lezen.

En teken vandaag nog de petitie van de WSPA tegen langeafstandsveetransporten. Er zijn al 750.000 handtekeningen binnen, nog 250.000 te gaan.

Tot snel!