Week 39 - Hoofdinhoud
Zondagmorgen mijn radioprogramma gepresenteerd, met als onderdeel voor het luisteraarspel de vroegere kinderarts Kees Kraaijenbrink, Hij blijkt nog zeer bekend en wordt snel geraden.
Maandag direct naar Ulft voor een leuk en leerzaam werkbezoek bij de gemeente Oude IJsselstreek.
Ik zie diverse voorbeelden van plattelandsontwikkeling, zoals een nieuwe overdekte manege, waar enthousiaste mensen een nieuw bedrijf zijn gestart. Past prima in een ontwikkeling aan de rand van het dorp. Daar is ook ruimte voor een modern vormgegeven kinderboerderij en daarnaast zijn al meerdere natuurspeelplaatsen aangelegd aan de rand van een natuurgebied, waardoor kinderen de natuur weer meer leren kennen en waarderen en tegelijk wordt het belangrijkste deel van de natuur zo ontzien.
Ook zie een prima samenwerking tussen een ouder horecabedrijf, en een nieuw gevestigd bedrijf met pitch en put baan. Een oud openlucht theater brengt mij tot de opmerking dat enkele bomen moeten worden gekapt, omdat ze anders de fundering van zitplaatsen beschadigen. Dat blijkt echter een gevoelig onderwerp.
Hopelijk kijkt de gemeenteraad hier praktisch naar en niet alleen op basis van sentiment. Ook een bomenbestand moet af en toe vernieuwd worden zodat er ook in de toekomst een goed bomenbestand kan zijn. In de ruilverkaveling zijn drie boerderijen opgekocht en deze worden gesloopt. Ik zou op die plek met de achterzijde grenzend aan het water riante woonhuizen ontwikkelen. Daar is vast vraag naar. Wonen aan het water in de Achterhoek…..
‘s Middags gaan we kijken op het deels reeds ontwikkelde DRU terrein. Het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat. En het blijkt dat gaande de bouwactiviteit het denkproces verder gaat en de plannen mooier en beter en soms goedkoper worden. Er blijkt van alles mogelijk en ook hier is het denken in mogelijkheden en kansen en niet alleen in vaste patronen te helpen. Een groep verontruste bewoners, die uitzoekt hoeveel e.e.a. heeft gekost zal waarschijnlijk gerustgesteld kunnen worden. Toch wel goed dat er ook meegeleefd wordt in de gemeenschap, en hier is een uniek stuk bebouwing weer tot leven gebracht.
‘s Avonds dan een wateroverleg in Hoek van Holland op een prima plek, bij een imposante waterkering. Veel bestuurders bij elkaar en een leuke sfeer, gericht op goedkoper en beter waterbeheer.
Dinsdag de normale overleg- en vergaderzaken en stemmingen in de plenaire zaal. Door een langere procedurevergadering missen we een deel van de themafractie. Maar ja, we kunnen maar op één plek tegelijk zijn. Daarna nog veel mails en leeswerk, tot later in de avond.
Woensdag en interview voor het plattelandsparlement. Goed dat allerlei mensen zich druk maken over de ontwikkelingen op het platteland. Het gaat om de mensen, die worden door ons politici vertegenwoordigd, maar als men dan ook zelf nog actiever wil deelnemen kan dat. Zeker doen en we luisteren graag naar goede ideeën, dus zal ik er in november bij zijn.
Nu alvast een interview als opwarmer.
Dan informatiebijeenkomsten / rondtafelgesprekken waar mensen vanuit diverse belangstelling en belangen ons informeren over de wijze waarop zij aankijken tegen de nieuwe structuurvisie Infra en Ruimte. Dat is een lange zit maar we horen dan ook zeer uiteenlopende opvattingen. Aan ons t.z.t. de keus.
Donderdag dan een fractiecommissievergadering, overleg met een gedeputeerde over de mogelijkheden van de nieuwe concept Structuurvisie Infra en Ruimte. En zij heeft ook zeer positieve ideeën over de mogelijkheden om eigenaren van (tweede) woningen meer ruimte te geven voor permanent gebruik, of deeltijdgebruik waarbij er minder wordt gekeken naar de vraag of een woning recreatie- of gewone woning is. Dit kan met name krimpproblemen helpen oplossen en kan mensen stimuleren om op twee plekken te verblijven: voor het werk in het westen en voor de vrije tijd in de tweede woning, die dan feitelijk wel de hoofdwoning zou kunnen zijn. Leuk gesprek met gelijkgestemden.
Dan mag ik een ronde tafelgesprek voorzitten over visserij, maar de aanvang verloopt rommelig doordat niet duidelijk is hoe laat de aangekondigde stemmingen zijn. We wachten eerst en maken dan toch begin met het rondetafelgesprek.
We horen van verschillende kanten hoe aangekeken wordt tegen het toekomstige gemeenschappelijke Europese visserij beleid. Tussentijds dan toch even stemmen, de mensen uitleggen waarom dit zo loopt en dan weer terug. Wel zeer nuttige gesprekken waarbij de vraag hoe exact de info over de visbestanden is overheerst en de algemene opinie dat er gewoon te veel is gevist. We moeten zorgen dat er meer evenwicht komt. Dan verder veel lezen en overleggen, tot laat in de avond.
Vrijdagmorgen samen met Ger Koopmans in de auto naar Texel voor ons werkbezoek garnalenvissers. Deze luiden de noodklok en willen ons laten horen en zien dat er forse problemen zijn. We begrijpen dat, horen ook allerlei kleinere deelproblemen, zoals onjuist afgesteld motorvermogen, maar leidend in alles is toch wel de opvatting dat er te veel vis wordt gevangen (te veel schepen) en de prijs mede daardoor te laag is en dat er ook meer marktgericht moet worden gevist, meer gedacht worden in keten van vangst tot verkoop en consumptie.
We eten een broodje garnalen en paling en gaan dan ook mee de Waddenzee op en kijken zo naar de visactiviteit, met ook toeristen aan boord, een inmiddels ook belangrijke neveninkomstenbron. Vissers zijn best vindingrijk.
Later in de middag terugrijdend zet ik Ger Koopmans af bij station Utrecht en ga dan door naar de afscheidsreceptie van burgemeester Fred de Graaf. Dat is een leuke bijeenkomst waar echt lof wordt geuit over zijn optreden als burgemeester. Leuke speeches en een optreden van Gé Reinders: blaosmuziek. Mooi nummer. Het is bijna zaterdag als ik thuiskom.
Zaterdag kan ik niet naar de partijraad omdat ik - in overleg - heb gekozen voor de uitvaartdienst van een buurman. Dat is wel zeer dichtbij en zo iets kun je maar een keer doen en daar wilde ik wel bij zijn.
Zo help ik ‘s middags met koffie rondbrengen na de afscheidsdienst. Was betrokken buurman die ik vanaf mijn jeugd kende. Mooie en warme woorden van kinderen en kleinkinderen.
Een gepland bezoek aan een receptie daarna kan dan ook niet meer doorgaan omdat e.e.a. toch wel tijd kost en die trek je er dan natuurlijk ook voor uit.
Als ik dan aan het eind van de week op de bank plof denk ik: veel gedaan en enerverende taak als volksvertegenwoordiger. De enveloppe met leeswerk ligt al weer op het bureau en met een van de kinderen kijken we ook even vooruit naar discussies die in Winterswijk nog zullen komen.
Politiek vraagt steeds standpunten en inzet, maar vooral veel betrokkenheid.
En enthousiasme is er zeker, bij mij, maar ook bij veel anderen.
Johan Houwers