Werkbezoek Verenigde Staten - Hoofdinhoud
Na afloop van de IMF vergadering in Washington ben ik doorgevlogen naar San Francisco voor een werkbezoek aan Californië dat eigenlijk al voor eerder dit jaar gepland stond. In enkele dagen heb ik daar veel bedrijven bezocht en zowel met Nederlandse als Amerikaanse ondernemers gesproken.
In Nederland gebeurde ondertussen natuurlijk ook genoeg. Door het tijdsverschil (in San Francisco is het negen uur vroeger) vond het contact vooral vroeg in de ochtend maar ook einde avond en soms ook 's nachts plaats. Maar ondanks de combinatie van een druk programma met weinig nachtrust, ben ik geïnspireerd en vol energie terug gekomen. En dat is maar goed ook, want vanmiddag en morgen vergader ik weer met mijn Europese collega's in Luxemburg. Eerst een bijeenkomst van de ministers van Financiën die zijn aangesloten bij de Europese Volkspartij en daarna de Eurogroep, alle ministers van landen met de euro als betaalmiddel, de crisis in de Eurozone is daar een belangrijk gespreksonderwerp. En dinsdag de Ecofin, dat is de vergadering van alle 27 EU ministers van Financiën over o.a. wetgeving in Europa.
Een belangrijk doel van mijn bezoek aan de VS was te kijken wat de mogelijkheden zijn voor wederzijdse investeringen. Als kabinetslid kun je in het buitenland veel betekenen op dit gebied. Dat zag ik eerder dit jaar in China, en nu ook weer. Ik heb gesproken met een paar innovatieve bedrijven die de Nederlandse topsectoren verder kunnen versterken. Ik heb ze kunnen laten zien op welke punten Nederland zich onderscheidt als aantrekkelijk vestigingsland. Ook heb ik financiële innovaties bekeken. Nieuwe manieren van betalen, handelen op de beurs en online financiering. Genoeg 'food for thought' om onze wet- en regelgeving hier eens aan te toetsen.
In Silicon Valley is het ecosysteem voor bedrijven onvergelijkbaar met dat in ons land. Het kunnen en durven falen, leren van fouten en sterker weer doorgaan is daar veel meer verweven met de cultuur dan bij ons. Ook het financieren van een bedrijf verloopt totaal anders. Waar bedrijven hier lenen bij de bank, of een subsidie aanvragen, wordt in Silicon Valley veel meer met investeerders gewerkt. Je verkoopt stukjes van je bedrijf en kunt zo weer door met innoveren. Werknemers worden (deels) uitbetaald in aandelen. Het is ook voor Nederland belangrijk dat ondernemers steeds makkelijker kunnen ondernemen, en bij falen snel een doorstart kunnen maken. Ondernemerschap is immers een belangrijke factor die ons uit de crisis kan helpen én die ervoor kan zorgen dat we er daarna sterker voor staan dan toen we erin gingen.
Het was interessant om te zien hoe het buitenland ondernemerschap stimuleert, maar ik was ook trots op de Nederlandse ondernemers die het zo goed doen in het westen van de Verenigde Staten. We hebben tientallen ideeën opgedaan wat de overheid maar ook investeerders en financiële instellingen in eigen land beter kunnen doen. Al met al een zeer geslaagd bezoek!
Meer over ...