Week 38 - Hoofdinhoud
18 september een rustige zondag met leeswerk en 's avonds een hapje eten bij restaurant Spekende in Winterswijk, gezellig en lekker. Aanrader.
Maandag een overleg op makelaarskantoor, en dan rijden naar Den Haag. Onze fractievergadering ter voorbereiding op algemene politiek beschouwingen. En daarna met meer fracties een overleg met de colleges van Overijssel en Gelderland over wensen en gedachten vanuit die provincies voor komende tijd. Goed overleg over waterzaken en ook over A15. Verder vanuit Den Haag de wens dat er door provincies zelf wordt gekeken naar mogelijkheid van opschaling, maar dat moet wel gedragen door de provincies zelf. Daarna terug naar Winterswijk voor vergadering met VVD afdelingsbestuur. Alles loopt naar tevredenheid en we kijken tevreden terug op leuk bezoek van Winterswijk aan Den Haag. Wel gaan we ons extra inzetten om jongeren bij VVD Winterswijk te betrekken.
Dinsdag ga ik met Gerrie al vroeg in auto naar Den Haag. We rijden om 6.30 uur omdat we voor 10.00 uur in de parkeergarage moeten zijn. Dat lukt, we rijden er drie uur over. Files. In Den Haag dan koffie en daarna met Gerrie mijn werkkamer (die ze nog niet gezien had) en de diverse ruimtes bekeken. Ook in de plenaire zaal, de oude zaal en uitleg over de manier van bouwen. Dan gaan we met fractie kijken naar aller hoedjes, we drinken koffie en gaan dan tussen de rijen mensen en tribunes door naar de Ridderzaal, waar we ook even rondlopen (op tapijt van Gaudium uit Winterswijk) en foto maken voor de troon, en diverse collega's kort spreken. Dan op de plaats zitten en wachten op koningin. Zij leest Troonrede voor en we ervaren onze aanwezigheid als iets aardigs, iets waarvan je later denkt: daar ben ik ook geweest. Verder zijn we vooral zaalvulling.
Na afloop naar uitgang aan zijde Binnenhof met alle gasten. De dag verloopt dan verder met hapje en drankje bij NOS en ook bij Nieuwspoort (VNO/NCW) en VVD aan Laan van Copes. Leuk is dat ik ook onze voorzitter en secretaris van de VVD afdeling Winterswijk aanwezig zijn. Samen rijden we dan weer naar huis en kijken terug op leuke dag.
Gerrie en ik kunnen nog even naar de verjaardagsparty van onze 85-jarige tante Jo Oonk-Houwers. Leuke gesprekken met neef en nicht van haar die ook mening hebben over A15 en politiek.
Woensdagmorgen ga ik dan naar de voormalige DRU fabriek in Ulft waar een leuk cultureel centrum is gerealiseerd met een grote zaal en daar heb ik samen met Henk Jan Ormel een rol bij de toelichting en duiding van de Troonrede. Ik geef nog eens aan dat er nu een zeer reële kans is op aanleg van laatste stukje A15, tenzij we al te zeer verschillende geluiden laten horen vanuit Gelderland. Eendracht maakt macht. Dus één geluid!! We hebben leuke discussie met de zaal en andere panelleden. Dan naar Den Haag en luisteren naar Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Volgens de radio, waar ik het eerste stuk van het debat hoor, start Geert Wilders eerst een ordedebatje over de volgorde van sprekers, omdat hij anderen als (echte) gedogers ziet. Het blijkt de opmaat van een opzet van de PVV / Wilders, om forse kritiek te uiten op diverse personen, met name Job Cohen. Wilders heeft er zichtbaar plezier in zijn rol in te vullen. Hij krijgt dan later kritiek op zijn stijl, zijn aanpak van niet parlementaire vergelijkingen, en creatie van beelden. Tussentijds heb ik nog een bezoek van VVD’ers uit Zevenaar. Leuk om een groep VVD-leden te ontvangen en toe te lichten wat we als Kamerleden zoal doen. We overleggen met enkele fractieleden informeel onder aan hapje over onze kijk op de gang van zaken, in de plenaire zaal. Met name wat een juiste spreekstijl is en de vraag van Roemer (SP) over periode dat kabinet PVV nog gedoogd.
Donderdag blijkt dat premier Rutte - net als onze fractie - ervoor kiest te spreken over de inhoud en hij beantwoordt alle gestelde vragen en geeft aan pas in een latere fase te zullen reageren op de door Geert Wilders geuite kwalificaties. Wilders op zijn beurt toont met voorbeelden aan dat er naar zijn wijze van zien sprake is van een selectieve verontwaardiging, omdat eerder parlementariërs elkaar ook schoothondje, flapdrol, fascist, racist, xenofoob, etc. hadden genoemd. Verder noteer ik daar zelf ook de bijdrage van Pechtold (D66) bij, die wel erg persoonlijk en pesterig sprak in de richting van Koppejan en Ferrier, en de CDA fractie in haar geheel. De politiek verhard en we gaan blijkbaar meer en meer krijgen dat mensen de politiek op de persoon richten. Ook de uitspraak - tevoren bedacht - van toenmalig premier Balkenende tegen Bos hoort daar bij: "U draait en U bent niet eerlijk". Ook dat ging fors op de persoon. MP Rutte gaf aan uit de uitspraak van de rechtbank in de "zaak Wilders" op te maken, dat er voor politici in deze veel ruimte moet zijn, hoewel ik de opmerking van CDA’er Van Haersma-Buma deel, dat ook fatsoen van groot belang is. Elkaar met respect behandelen maakt ons werk leuker, en daarmee geven we ook het goede voorbeeld in ons land. Tot slot van een enerverend debat gaan we stemmen waarbij ik speciaal betreur dat er nu al wordt gepoogd vast te leggen dat we - bij onverhoopte extra bezuinigingen - geen korting zouden mogen toepassen op de Ontwikkelingssamenwerkings gelden.
Vrijdag gaan we dan met een deel van de fractie naar Zeeland en kijken daar vanuit Goes, door de Westerschelde tunnel, bij Terneuzen, kanaal van Gent naar Terneuzen (Kanaalzone), Vlissingen en we kijken bij Borsele naar plek extra kerncentrale. Tot slot van deze lange dag rijd ik - via Amersfoort waar ik Rene Leegte thuis afzet - naar Emmerich waar ik een aantal enthousiaste liberalen ontmoet. Zij hebben twee sprekers: de heer Brockes (parlement NRW) en mij. Het gaat vooral over allerlei grensproblemen (geen WW in bijzonder geval als je in Nederland werkt en in Duitsland woont), en daarnaast de APB, en de toon daarvan en onze keuze ons niet te laten provoceren. Wij gaan voor de inhoud van het debat. Het is bijna zaterdag als ik thuis kom en nog een biertje drink met Gerrie.
Zaterdag dan naar Rivierenland waar ik voor een gezelschap van VVD-bestuurders vertel hoe ik aankijk tegen het huidige en toekomstige RO beleid, tegen de noodzakelijke beëindiging van gemeentelijke grondexploitaties. Nu hebben gemeentes namelijk grote risico's en ze kunnen ook niet onafhankelijke RO keuzes maken omdat ze bijvoorbeeld zelf belang hebben bij verkoop van een bepaald gebied terwijl er vraag is naar woningen van een bepaald type (bijvoorbeeld seniorenappartementen) dat elders beter gebouwd kan worden, dan op de gronden in het uitleggebied die in eigendom zijn van gemeente . Gemeentes zijn zo keuzebepalend en belanghebbenden. Dat is niet echt zuiver. Ook geeft ik een toelichting op onze aanpak in de APB, de wijze waarop Mark Rutte de zaken heeft aangepakt wordt overigens wel gedeeld en ook hier ziet men wel in dat de politiek mores verruwen. Als ik naar huis rijd heb ik zeker weer diverse betrokken VVD-bestuurders leren kennen en opnieuw gesproken, die zich ook echt zorgen (gaan) maken over de gemeentefinanciën, en met name de effecten van de vertraagde grondverkoop daarop. Dat kost geld door renteverlies, en waarschijnlijk door waardeafboekingen, en daarnaast voor toekomst een gebrek aan groei. Realisme is nodig.
Pas als we inzien dat het financieel moeilijk is, kunnen we met steun "orde op zaken stellen".
En daarvoor moeten we soms stevige debatten voeren. Dat doen we ook, maar we proberen ons te wapenen tegen de aanpak van anderen en blijven toch zelf ons best doen op de zaak in te zetten en met stijl te debatteren. Ik denk dat U - als kiezer - dat wel waardeert, maar daarnaast kunnen we natuurlijk omgaan met de gewijzigde mores. De tijd dat we in de Tweede Kamer elkaar aanspraken met "geachte afgevaardigde ligt echt achter ons en de politiek moet ook meegaan met dergelijke trends, soms zelfs trendsettend zijn, en daarbij kiest ieder zijn eigen accent. Dan is er voor U iets te kiezen als er in 2015 weer landelijke verkiezingen zijn.
Tot die tijd is er nog veel te doen en daar ga ik maar weer mee aan de slag........
Johan Houwers