Jaarvergadering IMF in Washington - Hoofdinhoud
Na twee dagen algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer stond er iets heel anders op mijn programma: naar Washington voor de jaarvergadering van het IMF. Hier komen ministers van financiën en centrale bankiers bijeen om de financiële stand van de wereld te bespreken. Ook veel banken zijn aanwezig voor parallelle programma's. Klaas Knot, president van DNB, en enkele andere bankiers zaten ook bij ons in het vliegtuig. Aan boord kon ik dus al met verschillende mensen bijpraten.
Vrijdagavond begon met het voorzitten van onze kiesgroep. We bepalen dan wat onze inzet wordt. Omdat er zoveel landen bij het IMF zijn aangesloten, worden er beslissingen genomen door kiesgroepen waarin verschillende landen zijn verenigd. Nederland is voorzitter van de kiesgroep waarvan verder ook Bulgarije, Armenië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië lid zijn.
Het terugwinnen van het vertrouwen van de financiële markten was uiteraard het belangrijkste punt op de agenda dit weekend. Mede door de uitdrukkelijke wens van Nederland is het IMF betrokken bij het managen van de Europese schuldencrisis. Ik heb benadrukt dat budgettaire discipline essentieel is bij het herwinnen van vertrouwen. Dat geldt voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten. Tekorten en staatsschulden moeten snel én structureel worden teruggedrongen. Landen moeten geloofwaardige hervormingsprogramma's implementeren. Het IMF onderschreef dit volledig. Dat dit pijn zal doen, is onvermijdelijk. Dat zien we in Nederland ook. Maar het is wel noodzakelijk. Ik heb het IMF gevraagd daar toezicht op te houden. Zij moeten in de gaten houden dat landen hun begrotingen blijvend op orde maken, en niet door te sleutelen aan wisselkoersen of te knoeien met kapitaalstromen. We moeten elkaar durven aanspreken op het opvolgen van de aanbevelingen van het IMF. Het was goed te merken dat er wereldwijd veel bijval was voor dit Nederlandse standpunt.
Alle Europese landen moeten laten zien dat ze bereid zijn te hervormen. Pas dan zullen de financiële markten geloven in een blijvende oplossing. Volgens mij moet het hervormingsbeleid bestaan uit drie pijlers:
-
-op de zeer korte termijn redden met behulp van het noodfonds;
-
-budgettaire consolidatie en het door hervormingen op orde brengen van begrotingen en economie;
-
-het afdwingbaar maken van de begrotingsregels, langs de lijnen van het plan dat Nederland onlangs heeft gelanceerd.
In twee dagen hebben we veel met elkaar besproken en de horloges gelijk gezet. Alleen met elkaar kunnen we deze crisis het hoofd bieden. Daar lijken steeds meer landen zich van bewust.
Meer over ...