Weer kinderlijk eenvoudige fraude met voorlopige teruggave...Kamervragen - Hoofdinhoud
De belastingdienst blijft zich gedragen als een open flappentap: u kunt het geld eruit halen en later kijken we wel of het terecht was. Bij toeslagen, bij de voorlopige teruggave (particulieren) en bij de BTW (bedrijven) kun je geld terugvragen van de belastingdienst. Vooral als dat veel geld betreft moet de belastingdienst van te voren grondig onderzoeken of het terecht is. Een ondernemer betaalt ook geen €1000 rekening om dan maar eens achteraf te checken of het wel klopt.
Ondanks meer dan €45 miljoen fraude bij de voorlopige teruggave en peperdure ICT systemen om de inkomens van heel Nederland in kaart te brengen, kun je nog steeds zeggen dat je geen inkomen hebt en heel veel geld terugvragen, blijkt uit dit stuk.
Als malafide bureaus een beetje naieve burgers dan ook nog voorspiegelen dat het een lening betreft, dan verdwijnt echt bakken gemeenschapsgeld in de verkeerde zakken. dat is altijd ernstig maar helemaal in tijden van enorme bezuinigingen.
Nu was het vorig jaar overigens een beleidsprioriteit om dit aan te pakken. Benieuwd wat daar nu van terecht gekomen is. Daarom deze Kamervragen.
Vragen van het lid Omtzigt aan de staatssecretaris van Financiën
Heeft u kennis genomen van “Bemiddelaars in dubieuze leningen” (TC Tubantia, 24 September 2011)?
Klopt het dat de banken moeten doorgeven aan de belastingdienst wie hoeveel hypotheekrente betaald heeft?
Klopt het dat de werkgevers, uitkeringsinstanties en pensioenfondsen maandelijks alle inkomensgegevens moeten doorgeven aan de polis administratie (die honderden miljoenen gekost heeft), waardoor de overheid een up to date administratie van inkomensgegevens heeft? (zie de lovende voortgangsrapportages van SUB/Walvis)
Klopt het dat het tegengaan van fraude met de voorlopige teruggaaf tot de beleidsprioriteiten van dit jaar behoort? (Miljoenennota 2.2.1.2.2.2 Operationele doelstelling.)
Is het nog steeds mogelijk om een totaal fake-inkomen op te geven (dat niet spoort met de polis administratie), een hypotheek op te geven, terwijl je een huurhuis hebt en huurtoeslag ontvangt, en zo een duizenden euro’s aan voorlopige teruggave te ontvangen zonder dat er enige controle vooraf plaatsvindt? Zo ja, wat is er dan terecht gekomen van de beleidsprioriteit?
Hoe oordeelt u over de in het artikel genoemde bemiddelingsbureaus? Klopt het dat de FIOD onderzoek doet naar al deze bureaus? Zo nee, wilt u daar dan zo spoedig mogelijk voor zorgen dat dat wel gebeurt?
Is het strafbaar om voor iemand anders een Voorlopige teruggave aan te vragen zonder wat voor een registratie dan ook en daar een forse bemiddeling fee voor te vragen? Zo nee, bent u bereid ervoor te zorgen dat dat strafbaar wordt en hard wordt aangepakt?