23 september 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 23 september 2011.

Dinsdag stond in het teken Prinsjesdag, de troonrede en de miljoenennota. Traditiegetrouw droegen Esther Ouwehand en ik op Prinsjesdag hoeden met een statement. Esther had een diadeem op waarmee ze aandacht vroeg voor de zorgwekkende bijensterfte. Ik droeg een admiraalspet met de tekst ´Save our seas’.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Mededogen en duurzaamheid zijn helaas ver te zoeken in de miljoenennota van het kabinet. De regering legt de nota neer bij miljoenen zwakken. De zware bezuinigingen op alle vormen van mededogen en duurzaamheid laten de ware aard zien van een kabinet dat zich niet lijkt te realiseren hoezeer we gezamenlijke verantwoordelijkheden dragen, met name ook naar de zwakken in de samenleving. Lees hier onze reactie op de miljoenennota.

Woensdag en donderdag waren de Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij alle fracties hun reactie op de kabinetsplannen mochten geven. Lees hier mijn eerste bijdrage en hier de tweede.

Onze jongerenorganisatie PINK! is deze week een e-mailactie gestart om woordvoerders van de Tweede Kamerfracties te overtuigen vóór onze motie te stemmen die de regering oproept het vergassen van ganzen verboden te houden.

Er worden jaarlijks massaal ganzen aan- en doodgeschoten omdat ze schade zouden veroorzaken. Staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) heeft nu giftige stoffen, zogenaamde biociden, toegevoegd aan de lijst met middelen waarmee in het wild levende vogels en zoogdieren mogen worden gedood. Deze uitbreiding van de lijst is vooral gericht op het gebruik van koolzuurgas (CO2) voor het doden van grauwe ganzen. Het vergassen van ganzen is al herhaalde malen door de rechtbank verboden. Door de constructie die nu is gekozen, hebben bedrijven die ganzen willen vergassen geen ontheffing van de provincies nodig, zodat er ook geen bezwaar en beroep tegen mogelijk is. De vrijstelling voor het gebruik van CO2 is in strijd met zowel de Flora- en faunawet als de Europese Vogelrichtlijn!

Doden van ganzen met het geweer en door middel van CO2 is wreed en heeft geen enkel blijvend effect op de grootte van de populatie. Vergassing betekent dat dieren snakkend naar lucht proberen weg te komen terwijl zij pas na 1 minuut het bewustzijn verliezen en de hersenactiviteit wel 2 tot 3 minuten aanhoudt. Maar ook het vangen van de ganzen voorafgaand aan de vergassing veroorzaakt veel stress. Daarbij komt dat het doden van ganzen een volstrekt nutteloze maatregel is in het bestrijden van ganzenoverlast. De lege plekken van de gedode ganzen zullen snel weer opgevuld worden door nieuwe ganzen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Benieuwd naar mijn dagelijkse werkzaamheden in deze drukke week? Ik werd iedere dag gevolgd door Radio 1 voor het item ‘Het Radiodagboek’. Je kunt hier mijn dagelijks verslag beluisteren.

Lees hier de alternatieven bij problemen met ganzen. Dinsdag 27 september wordt de motie in stemming gebracht in de Tweede Kamer.